Als kind droomde ik van een duur cadeau….
‘Ik heb een step, mijn step is blauw, hij kan wel 100 hoe hard kan die van jou?’
Ken je dat liedje? Dat werd vroeger, toen ik klein was, altijd gedraaid bij het kinderbommen (bewegen op muziek) op de camping waar ik altijd met mijn ouders kwam. Dit was mijn favoriete liedje.
Ik droomde er altijd van om een eigen step te hebben, helaas heb ik die nooit gekregen.
Ik vond het als kind jammer dat ik nooit een step heb gekregen (misschien nu nog steeds wel een beetje). Maar nu ik zelf moeder ben, begrijp ik des te meer waarom ik niet altijd alles maar kreeg wat graag ik wilde hebben; Het kost geld.
Een step is duur en hoe vaak gebruik je die nou?
Waarschijnlijk zal het je niet verbazen dat mijn dochter wel een step heeft.
Omdat ze daar zelf om gevraagd heeft? Nee, omdat mama dat leuk vond!
Sterker nog, er staan er wel 3 in de schuur, omdat ik die ooit, toen ik nog gastouder was, voor een leuk prijsje op de kop tikte.
De speelgoedgids valt door de brievenbus
Toen de speelgoedgids een aantal weken geleden in de brievenbus zat, ging mijn dochter van 6 meteen aan de slag om een verlanglijstje te maken. Alles wat ze mooi vind en graag wil hebben, daar werd een kruisje bij gezet. Maar ik heb haar ook uitgelegd dat Sinterklaas niet alles geeft wat er op haar lijstje staat, want: alles kost geld.
Het ene speelgoed is duurder dan het andere. En als je 1 duur cadeau wilt hebben, krijg je er verder niks anders bij.
Dan is het misschien leuker om meerdere kleinere en goedkopere cadeautjes te vragen i.p.v. 1 groot duur cadeau
Dat grote cadeau kun je dan beter onthouden voor als je jarig bent en het dan vragen aan papa en mama.
Ik geloof dat ze de hint wel snapte, want even later vroeg ze bij alles, wat het koste of probeerde ze het zelf te ontcijferen. En streepte ze weer wat kruisjes door bij cadeaus die aardig aan de prijs waren.
Je krijgt niet altijd een duur cadeau
Wat hebben kinderen het makkelijk, dat je helemaal nog niet zo over geld hoeft na te denken. Papa en mama betalen het wel. Maar ze leren wel om te gaan met de teleurstelling als papa en mama iets niet willen of kunnen betalen.
Ik probeer altijd goed uit te leggen waarom iets niet kan, maar dat het altijd goed is om ervan te dromen. Misschien kan het over een tijdje wel of misschien is het juist zonde van je geld om zo iets te kopen en kan je het beter bewaren of uitgeven aan iets anders, waar je meer of langer iets aan hebt.
Een mooi moment om te beginnen met zakgeld? Zodat ze kan leren sparen voor iets wat ze graag wil hebben en de waarde leer van een duur cadeau ? Ik denk het wel.
Hoe oud was jou kind toen je begon met zakgeld en hoeveel geld gaf je dan?