Natuurlijk vragen je kleuters om snoep en limonade. En natuurlijk weet jij dat dat niet zo heel erg gezond is. Maar je wil ook niet altijd nee zeggen. En dat hoeft ook niet. Sterker nog : dat is ook helemaal niet verstandig. Daarmee maak je snoepen alleen maar aantrekkelijker…..
Overigens, als we het over tussendoortjes hebben bedoelen we in dit kader ook sappen en limonade en frisdranken!
Elke keer als je kleuter iets eet of drinkt blijven er etensresten op de tanden en kiezen zitten. Tandplak zet deze resten om in zuur. Dit zuur tast het glazuur aan waardoorgaatjes ontstaan.
Hoe ga je met vragen om tussendoortjes om
- Een gebit kan ongeveer zeven zuurstoten (zeven eet- of drinkmomenten) op een dag aan. Dat zijn dus drie hoofdmaaltijden en vier keer een tussendoortje. Meer dan vier keer een tussendoortje is niet verstandig.
- Zoek net zo lang tot je samen met je kind een gezond tussendoortje voor op school hebt gevonden. Een geschild appeltje? Een doosje druiven? Een banaan in een bananen houder? Wat vervangt de Liga en de snelle Jelle?
Sommige scholen zijn zo vriendelijk je te helpen, daar zijn koeken gewoon verboden… - De meeste kleuters hebben honger als ze uit school komen. En dat is niet raar of zo. Waarom geef je ze niet gewoon een boterham om de tijd tot het warme eten te overbruggen??
- Dorst? Niks mis met water! Zet op warme dagen een karaf water in de koelkast, met ene paar schijfjes citroen en eventueel een paar blaadjes munt. In frisdrank yoghi -drinks , chocolademelk zit hel veel suiker ( gemiddeld 4 suikerklontjes per glas!!!!)
- Denk niet dat light dranken beter zijn
Net zoals gewone frisdranken bevatten light-frisdranken een zuur. De kans op slijtage van het gebit is bij gewone en light-frisdranken ongeveer even hoog. - we zeiden het al in het begin : af en toe snoepen , geen probleem. Wees slim en laat je kinderen op vaste momenten in de dag snoepen. Dat voorkomt een hoop gezeur…
lees ook: kleuters en eten