Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar je zult net zien dat jouw kind per ongeluk schade aan een ander (zijn spullen) veroorzaakt. Het komt vaak voor dat mensen niet weten wie er dan precies aansprakelijk is. Om maar met de deur in huis te vallen: je hoeft geen losse aansprakelijkheidsverzekering kinderen af te sluiten om de aansprakelijkheid te dekken. In principe vallen jouw kinderen onder de verzekering die jij als ouder voor jezelf afsluit. Hetzelfde geldt overigens voor huisdieren. Er zijn echter een aantal uitzonderingen met betrekking tot aansprakelijkheid en daar lees je in dit artikel alles over.
Wie is er aansprakelijk bij schade aan meubels
Stel je voor: je bent op bezoek bij vrienden of familie, samen met je kind(eren). Door een ongelukje gaat er een dure vaas om, die dus vervangen moet worden. Wie is er dan aansprakelijk en onder welke verzekering valt dat? In principe valt alle schade aangericht door jou, jouw kinderen en huisdieren aan een ander of diens spullen onder de aansprakelijkheidsverzekering. Het kan echter ook zo zijn dat je kind thuis schade aanricht aan een meubel. In dat geval kun je deze schade niet claimen bij de aansprakelijkheidsverzekering, maar in plaats daarvan moet dat bij de inboedelverzekering. Het is dus verstandig om deze verzekering af te sluiten, zodat de schade vergoed wordt wanneer er een meubel, zoals de bank of de tv, stuk gaat. Onder de inboedelverzekering vallen niet alleen meubels, maar ook kleding en speelgoed. Juist daarom is het een interessante investering wanneer je kinderen hebt.
Wie is er aansprakelijk bij een sportongeluk?
Bij een sportongeval liggen de regels omtrent wie er verantwoordelijk en (financieel) aansprakelijk is net wat anders. In principe geldt bij sport en spel dat er een verhoogd risico is. Bij een onopzettelijk ongelukje, zoals een blessure door een hard geschoten bal tijdens het voetballen, is degene die de bal geschoten heeft vaak niet verantwoordelijk. Hetzelfde geldt voor vechtsporten: logischerwijs komen blessures hier vaker voor en daardoor is de aanrichter van het ongeluk vaak niet financieel aansprakelijk, omdat blessures nu eenmaal horen bij het risico. Pas wanneer er aangetoond kan worden dat de blessure opzettelijk aangericht is, of dat het ongeluk kwam door nalatigheid, kun je aansprakelijk gesteld worden. Veroorzaakt jouw kind dus een ongelukje tijdens het hockeyen of voetballen, dan is de kans klein dat jij ervoor aansprakelijk wordt gesteld.