Je peuter weigert te delen?
Als je peuter weigert zijn lievelings auto ( of zelfs zijn niet-lievelingsauto ) met een andere peuter te delen, dan is hij niet ongelooflijk egoistisch, dan gedraagt hij zich al een echte drie-jarige. Delen is een kunst die kinderen langzaam en door de jaren heen leren, en dus zijn onderlinge ruzies over speelgoed heel gewoon. Niet willen delen is een normaal deel van de ontwikkeling van je peuter. Het hoort gewoon tot die beruchte peuterpubertijd.
Okee: maar dat maak het nog niet leuk jouw kind te zien schreeuwen: VAN MIJ !!!!
Troost je : hij is de enige niet….
“Dat kan wel zijn” , hoor ik je denken: maar ik wil toch wel graag dat mijn kind leert delen, sociaal zijn vind ik van het allergrootste belang.Wat moet ik doen?
over delen gesproken
Wees je ervan bewust dat kinderen op deze leeftijd heel veel leren van: nadoen. Geef dus veel en vaak het goede voorbeeld. Belangrijk is daar bij dat je het woord delen ook daadwerkelijk gebruikt. Bv: ik heb een lekker koekje. Zal ik het met je delen? Als je peuter iets met jou probeert te delen, prijs hem daar dan voor !!
En zo zul je merken dat je peuter zich het delen langzaam eigen maakt: eerst omdat jij het zo leuk schijnt te vinden. En even later eigenlijk vanzelf.
Peuters doen vaak aan: ¨een beetje delen¨ ze laten het object wel zien, de ander mag er ook wel aanvoelen. Maar ze laten het – letterlijk – niet helemaal los. Dat lijkt niet zoals je het hebben wil, maar realiseer je dat je kind nu al een enorme stap zet. Hij houdt het speeltje niet meer alleen voor zichzelf. Beloon hem door te zeggen dat het aardig is dat hij het speeltje laat zien. Vermijdt wel het woord delen. Als je kind dan even later het getoonde speeltje opzij legt, kun je voorzichtig voorstellen dat de ander er nu wel even mee mag spelen. En natuurlijk: als dat mag prijs je hem omdat hij zo goed z´n speelgoed kan delen. (of het andere kindje er nu wel of niet mee wil spelen, is even niet zo belangrijk)
Tip:
als je kind nog niet zo ¨delerig ¨ is, is het slim om de meest favo- speelgoedjes even uit het zicht te leggen als er een vriendje over de vloer komt. Dat voorkomt een heleboel ge…..
Wees wel duidelijk naar je kind: deze speeltjes gaan even opzij, omdat hij die niet hoeft te delen. Van wat over is verwacht je dat hij ze metz´n vriendje deelt.
Er zijn ook pedagogen die in deze fase aanraden om, als het om goedkope dingen gaat er dan maar twee aan te schaffen. Mijn ervaring als moeder leerde me dat dat dus echt niks oploste: de schat wilde ze toen allebei…
Tip:
Straf een kind van deze leeftijd nooit omdat hij niet wil delen. Je kan laten weten dat je het niet aardig van hem vindt. Dat je teleurgesteld bent. Maar dat is het dan wel. Als delen een strijdpunt wordt tussen jou en je kind, ben je pas echt ver van huis. Ondertussen kan je er op rekenen dat kinderen onderling op deze leeftijd al een heleboel zelf kunnen oplossen. Een vriendje kan luid en heel duidelijk laten weten hoe hij over het gedrag van je kind denkt. En zo komt je kind er vanzelf achter dat een goede vriend zijn, soms best hard werken is….
gezellig samen spelen