Veiligheid in de babykamer, zorg nummer 1 als je gaat inrichten
Je droom babykamer ontwerpen is natuurlijk heel erg leuk. Maar een babykamer is veel meer dan een mooi thema en schattige kleuren. Uiteraard raak je meegesleept door al die mogelijkheden, maar denk erom dat je evenveel tijd moet besteden aan de veiligheid van je kinderkamer.
Veiligheid in de babykamer: Kinderbedjes
Aan kinderbedjes worden in Nederland wettelijk vastgelegde technische eisen gesteld. De afstand tussen de spijlen van een bedje moet volgens de Europese norm minimaal 4,5 -en maximaal 6,5 centimeter zijn. Het minimum moet beknelling van armen en benen voorkomen. Het maximum moet verhinderen dat het babylijfje tussen de spijlen kan zakken en het kind met het hoofd blijft hangen. De constructie moet stevig zijn. Verf mag niet giftig zijn en schroeven, bouten of spijkers mogen geen verwondingen veroorzaken. De veiligheid van de baby hangt echter van veel meer af dan dergelijke nuttige normen.
Binnenkant bedje/wiegje
Zorg ervoor dat je kindje veilig slaapt als het om het wiegje gaat. Minder is beter als het aankomt op de binnenkant van de het wiegje. Gebruik een strak onderlaken over het matras en verder helemaal niks. Geen dekens, geen kussens, geen poezelige hoofd/zij in de babykamer randen of speelgoed. Vermijd ook derdehands bedjes of controleer heel goed dat ze aan de laatste veiligheidseisen voldoen.
De ideeën en regels rondom veilige wiegen zijn de laatste jaren sterk in beweging. En vanuit deze beweging ontstaan nieuwe voorschriften voor het maken van kinderbedjes en wiegen. Talloze oude bedjes staan nog bij mensen thuis. Bedjes, die we nu niet echt veilig meer vinden. Vooral bedjes waarbij je de ene kant van het bed open kan klappen, zijn zorgwekkend. Als deze bedden ouder worden kunnen de scharnieren het begeven, met alle gevolgen van dien.
De plaats van het bedje of de wieg
Je zet een bedje nooit naast de verwarming, behalve dat dat niet lekker slaapt, is het gevaarlijk. Je kind kan zich branden aan een verwarming die in de winter een beetje hoog staat. Zet je het bedje voor het raam? Zorg er dan voor dat je het bed minstens een halve meter bij het raam vandaan zet. Zo voorkom je ongelukken als ze gaan klauteren. Maar je voorkomt ook dat koordjes van gordijnen in het bed hangen. Met dat soort koorden kan een kindje zich verstikken, vergis je niet!
Peuterbedjes
Dezelfde regels die je kunt toepassen op wiegjes gelden ook voor peuterbedjes. Het peuterbedje is de volgende stap, wanneer je peuterbedje uit zijn kinderbedje/wiegje begint te klimmen. Verander op tijd van bedje, voordat je kind er uit zichzelf uit klimt en valt in zijn dringende wens de wereld te verkennen. Ook moet vanaf de slaapplek zijdelingse ventilatie mogelijk zijn. Gebruik dus geen wieg of bedje met volledig gesloten wanden.
Veiligheid in de babykamer: Ventilatie
Ventilatie is altijd heel belangrijk. Ventileer de babykamer goed om te voorkomen dat uitgeademde lucht met afnemend zuurstofgehalte in de kamer blijft hangen, waardoor een baby (vooral in buik -of zijligging) kan versuffen en het bewustzijn verliezen.
Ventilatie is enorm belangrijk en wordt nog wel eens vergeten! Zorg er altijd voor dat er op je babykamer goed gelucht wordt.
Ventileren als je de kamer gaat inrichten
Ben je je ervan bewust dat in de pas ingerichte babykamer, heel veel schadelijke stoffen in de lucht kunnen hangen? Jij denkt: mooie nieuws spullen gekocht, niks mis mee! Vergis je niet! Die spullen hebben vaak heel lang ingepakt gestaan: ze zijn per boot vanuit een ander land aangevoerd en daarna in een magazijn opgeslagen… En als ze uitgepakt worden, komen er allerlei dampen vrij, die je meestal niet ruikt. Maar die wel schadelijk kunnen zijn.
Ventileren dus!
Tweedehands babymeubels
Misschien kies je voor tweedehands babyspullen. Een prima idee, veel goedkoper en het voorkomt verspilling. Let wel even op als het om een babybedje gaat, maar verder: helemaal prima! Natuurlijk maak je je de tweedehandsjes grondig schoon. En ook hier moet je daarna de babykamer goed ventileren.
Geef je de meubeltjes die je hebt gekregen of via Marktplaats gekocht, een nieuw kleurtje? Gebruik dan een verf zonder oplosmiddel of een verf op waterbasis. Dat geldt overigens ook voor alle andere verf die je in de babykamer gebruikt
Babymonitors en babyfoons
Het idee van een babymonitor is natuurlijk heel goed. Maar let op! Er zit wel het gevaar van valse veiligheid in verborgen. Ook als je een monitor gebruikt zul je regelmatig bij je kindje moeten gaan kijken. Ouders denken dat de monitor ze zal waarschuwen omdat hun kindje gaat huilen als het zich niet prettig voelt. Maar verstikking is een stille dood. Hou het bedje vrij van materialen die je baby kunnen verstikken en ga regelmatig kijken.
De laatste paar jaren is er veel gedoe rond babymonitoren die gehackt worden. Of per ongeluk worden afgesteld op de WIFI van de buren.
Persoonlijk zou ik het wel weten: geen digitale veiligheid voor mijn baby. Ik ga wel een keertje extra kijken! (of vraag de buurvrouw dat te doen, als zij met de babyfoon oppast) Wil je wel digitaal, kijk dan bij een onafhankelijke onderzoekende instantie welke monitoren veilig zijn. Bijvoorbeeld Radar, Kassa of de consumentenbond.
Veiligheid in de babykamer: decoraties
Wees een pietlut als het om decoraties gaat.
Beperk je tot licht-gewicht decoratie. Een zware spiegel of een groot schilderij kan je baby serieus bezeren als ze naar beneden vallen en hij/zij er net onder ligt. Vermijd ook zaken met grote stickers, koorden en linten. Ze houden namelijk allemaal het gevaar van verwurging in zich. Dat wil zeggen: je kind wikkelt zo’n touwtje of koordje om de nek… Je moet er niet aan denken. Maar het kan en het is gebeurd. Let ook op die schattige mobiel boven het bedje. Haal die weg voor je baby zich eraan begint op te trekken (meestal rond 5 maanden) en verstrikt raakt in de touwtjes.
Vermijd aankleedtafel rampen
Zet de babypoeder, lotion en handgel (en alles wat je verder, maar gebruikt) in een la of op een plank ver buiten het bereik van je baby. Ze zijn gevaarlijker dan je denkt. Je kind kan zichzelf ermee vergiftigen als hij/zij het binnen krijgt. En denk nooit dat je kindje veilig ligt op de commode. Kleintjes zijn bewegelijk en weten zich heel makkelijk los te wurmen.
Hier wat tips:
- Hou altijd één hand op de baby om vallen tegen te gaan. Vooral wanneer de baby op een commode ligt.
- Leid je baby af als je hem verschoont. Gebruik speeltjes, mobieltjes, spiegeltjes of foto’s om uw baby bezig te houden. Of hang een schilderijtje met veel kleuren op bij de commode. Verhaaltjes vertellen en interactief bezig zijn, werkt ook.
- Hou genoeg luiers bij de hand en schoonmaakdoekjes, zodat je zo snel mogelijk kan verschonen, voordat uw baby moeilijk kan gaan doen.
Ook veiligheid in de rest van je huis is belangrijk. Ga naar veiligheid in de rest van het huis voor meer informatie.
Kinderen kunnen zich serieus bezeren al ze van 3 hoog vallen. Klik hier om te zien hoe je dat kunt voorkomen