Foliumzuur en zwangerschap

foliumzuur

Foliumzuur ook wel vitamine B11 genoemd, is belangrijk in de zwangerschap.

Maar wat is het foliumzuur, waarom is het belangrijk  en waarom is het verstandig om te slikken als je zwanger bent.

Let op: wanneer je een kinderwens hebt, is het verstandig nog voor je zwanger bent, al te beginnen met foliumzuur te slikken.

Wat is Foliumzuur

Vitamine B11 en foliumzuur zijn dus twee woorden voor een en dezelfde stof. We praten hier verder over foliumzuur.
Foliumzuur is zo belangrijk omdat het een belangrijke rol speelt bij de deling van cellen. Daarnaast bevordert  het de aanmaak van rode bloedcellen en het DNA in ons lichaam. Te weinig foliumzuur in het lichaam van de moeder verhoogt de kans op een baby met  spina bifida (open ruggetje), een gespleten verhemelte en schisis( hazenlip)  En voorkomen is, zoals het spreekwoord zegt, beter dan genezen..

Als je een zwangerschapswens hebt, wordt het aangeraden om alvast te beginnen met het slikken van foliumzuur, nog voor je zwanger bent.

Foliumzuur heeft een beetje hulp nodig

Vitamine B bestaat uit acht vitamines (het vitamine B-complex), die allemaal samenwerken. Ze fungeren het beste als de hele familie bij elkaar is. En vitamine B11 heeft daarbij het liefst de hulp van vitamine B12. Als je tijdens de zwangerschap tabletten slikt waar echt alleen vitamine B11 in zit kun je dat dus het beste combineren met voedsel waar ‘hulpjes’ inzitten.. een van e vele goede redenen om vooral gevarieerd te blijven eten.

1 Waar zit foliumzuur in?

Natuurlijke bronnen van vitamine B11 zijn onder andere: bladgroenten, eieren, linzen, rijst, brood, tarwekiemen, peulvruchten, lever, niertjes, bananen, sinaasappelen, perziken, spinazie, bonen, broccoli, aardbeien, mandarijn, aardappels, brood, kaas, zonnebloempitten en papaja.

2. Waarom moet ik foliumzuur slikken als ik zwanger wil worden?

Onderzoek heeft aangetoond dat het slikken va foliumzuur helpt bij het voorkomen van een open ruggetje. Dit is een ernstige afwijking aan de ruggengraat en/of schedel, de gevolgen variëren van motorische problemen tot geestelijke handicaps en zelfs de dood. In de aanlegfase sluit de ruggengraat zich niet goed om het ruggenmerg, waardoor de zenuwen daarin niet of onvoldoende beschermd zijn en zich niet of slecht ontwikkelen. Een open schedel is altijd dodelijk: het kindje wordt geboren met onderontwikkelde hersenen. We willen je allerminst bang maken; het komt maar heel weinig voor. Maar het zal maar je kindje zijn, die dit overkomt…

3. Ik eet gezond, moet ik toch extra foliumzuur slikken?

Ja. Gezonde voeding bevat genoeg foliumzuur voor een volwassene, ongeveer 0,2 mg per dag, maar een aanstaande moeder heeft volgens de Gezondheidsraad 0,4 tot 0,5 mg per dag nodig. Dit zou je alleen binnenkrijgen met bijvoorbeeld 50 volkorenboterhammen per dag!

 4. Waar kan ik het krijgen?

 Gewoon bij drogist of apotheek . Ze verkopenzijn tabletten van 0,4 en 0,5 milligram. Je hebt geen recept nodig.

5. En wanneer moet ik foliumzuur gaan slikken?

Vanaf vier weken voor de zwangerschap tot en met de tiende week na de eerste dag van de laatste menstruatie. Na vier weken slikken is de hoeveelheid foliumzuur in je lichaam optimaal, na twee maanden zwangerschap zijn schedel en ruggengraat geheel gevormd en kan er dus geen open ruggetje meer ontstaan.

 6. Ik ben al een tijdje aan het proberen om zwanger te worden. Kan ik al die tijd extra slikken?

Ja, dat is geen probleem. Het geeft geen bijwerkingen.

7. Oeps! Ik ben sneller zwanger dan verwacht en heb dus niet vier weken van tevoren  geslikt!

Gelukkig komt een open ruggetje maar heel weinig voor, bij 6 op de 10.000 baby’s om precies te zijn. Maak je niet te druk en begin gewoon alsnog met de aanbevolen dosering.

 8. Ik slik altijd een multivitaminen waar foliumzuur in zit. Moet ik het dan toch apart innemen?

Als je zwanger wil worden, stap dan over op een multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Kies een merk waar minimaal 0,4 mg foliumzuur per dosis in zit. Ook na de tweede maand kan deze hoeveelheid  geen kwaad.

9 Helpt foliumzuur slikken met zwangere worden?

Nee, foliumzuur bevordert de vruchtbaarheid niet. Je bouwt alleen een optimaal ‘voorraadje’ op voor je baby door van te voren te beginnen met slikken!

10. Moet mijn partner ook foliumzuur slikken?

Nee dat hoeft niet. Mannen die een baby willen verwekken kunnen zeker extra op hun gezondheid letten en stoppen met roken en drinken. Het is bewezen dat dat helpt bij het verwekken van een kind. Maar voor het foliumzuur is de baby van moeder afhankelijk.

11 Kan teveel foliumzuur kwaad?

Voor zover bekend niet echt, behalve als het gaat om foliumzuur (PMG) dat via tabletten is ingenomen. Dit kan niet zo zeer kwaad, maar kan het opsporen van een vitamine B12 tekort belemmeren. Da tis vooral belangrijk voor vegetariërs en veganisten, zij kunnen last hebben van een vitamine B12 tekort.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *