Een kraamplan opstellen doe je zo. door Ineke Stout

kraamplan

Je hebt vast weleens gehoord over een geboorteplan. Je kunt je hele bevalling in kaart brengen en punt voor punt op papier zetten hoe je wilt dat je bevalling loopt. Natuurlijk zegt dat niet alles over hoe het werkelijk gaat verlopen, maar toch is het fijn om je wensen te kunnen doorgeven. Helemaal als je in het ziekenhuis bevalt, is het wel zo goed om duidelijk te zijn naar de verloskundige en de verpleging over hoe jij wilt dat de bevalling loopt. Wil je eerst een poosje onder de douche om vervolgens in bad te bevallen? Zeg het hen. Wil je een ruggenprik of wachten met het doorknippen van de navelstreng tot het uitgeklopt is? Laat het hen weten! Maar wist je dat het ook heel heilzaam is om een kraamplan te maken? Ook je kraamtijd is te plannen en het scheelt je een berg energie, stress en tranen. Maar wat zet je nu in zo’n kraamplan en voor wie is het?

Jouw kraamplan

Net als je geboorteplan, kun je in je kraamplan je wensen doorgeven. Dit is geen document wat je je verloskundige voorlegt; het is juist heel persoonlijk. Hoe wil jij (en hoe wil jouw partner) dat de eerste weken na de bevalling eruit zien? Heb je wensen qua zorg van de kraamhulp? Hoe zie je het kraambezoek voor je? Zet het allemaal van tevoren op papier. Wist je dat veel kraamverzorgenden hier al vaker mee hebben gewerkt? Voor hen is het ook fijn om te weten waar ze aan toe zijn. En dikke kans dat jij je in je kraambed niet alles meer kunt bedenken, dus een vooropgezet plan is dan wel zo handig. 

Kraamplan punten

Een aantal punten die je kunt opnemen in je kraamplan zijn:

  • Je zorgen (waar maak je je druk over en wat zijn je verwachtingen?)
  • Hoe wil je je rustmomenten inplannen? 
  • Zijn er wensen over de zorg van je andere kinderen?
  • Wil je elke dag volplannen met kraambezoek of wil je het graag rustig houden? Komt iedereen aan je bed of wil je een kraamfeest? Mogen de gasten de baby vasthouden?
  • Voor de baby heb je vast ook veel wensen: maak je gebruik van een speen? Wil je borstvoeding geven of flesvoeding? Wil je wegwerp- of wasbare luiers? Hoe vaak gaat de baby in bad en wie helpt daarbij?
  • Hoe zien deze weken eruit voor je partner? Helpt hij veel in de zorg en het huishouden? Neemt hij ook rustmomenten? Welke taken zijn voor je partner en welke taken zijn voor de kraamhulp?
  • Hoe zie je het huishouden voor je? Welke taken moeten zeker gedaan worden en welke vind je niet zo belangrijk? Hebben je huisdieren speciale zorg nodig? Wie bestelt of haalt de boodschappen en wie kookt het eten?
  • Heb je allergieën die nodig zijn om door te geven als het om eten en drinken gaat? Heb je speciale wensen? Tijden waarop je iets specifieks eet of drinkt? 
  • Hoe ziet het dagritme van je andere kinderen eruit? Zijn ze tijdens de kraamtijd allemaal thuis? Gaan ze naar school? Hebben ze extra aandacht nodig? Heb je een oppas geregeld zodat je meer rust hebt?

Zo doe je dat

Het beste is om vóór de 37 weken je kraamplan samen te maken. Zorg dat je genoeg schrijfruimte hebt op papier of typ een document op de computer. Je kunt ervoor kiezen om het vast te sturen naar je kraamhulp, als je al weet wie er komt. Zo kan zij zich ook voorbereiden en de juiste hulp bieden, meteen vanaf dag één. 

Geniet van je kraamtijd!
Volg je The Stout Journal al op Social Media?

en besteed ook een beetje aandacht aan de papa to be of lees gezellig 10 does en donts voor de kraamvisite

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *