Alles over de placenta (moederkoek)
Toen wij pubers waren was een favoriet grapje: “mag ik een onsje moederkoekjes?”, de werking van de placenta, het was voor ons nog ver weg….
Maar eenmaal zwanger wil je toch graag meer weten van dit toch wat geheimzinnige orgaan, dat voor het leven van de baby in je buik in hoge mate verantwoordelijk is. Hoe werkt die placenta nu precies?
De omvang.
Een placenta is ergens tussen de 15 en 20 cm groot, ze is ongeveer 3 cm dik en weegt ongeveer een pond. Tot zover lijkt het maar een klein orgaan. Maar let op! In dit orgaan zit een bloedvatennetwerk van 40 tot 50 km lang…
De placenta wordt niet voor niks moederkoek genoemd, zij zorgt er voor dat je baby de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om te groeien. Je moet je de moederkoek voorstellen als ene soort spons, een netwerk van aderen
Daarvoor zit ze vast aan de baarmoederwand en neemt daar het bloed van de moeder op. Dat is de moederkant Dan lopen er vanuit de placenta bloedvaten naar je baby, dat noemen we de kind kant. Vanuit je baby lopen er bloedvaten terug naar de placenta. De bloedvaten die daarvoor zorgen, noemen we de navelstreng. Via die navelstreng staan moeder en baby dus met elkaar in contact, zonder dat hun bloed zich met elkaar kan mengen.
Wat is de functie van de placenta
Voeding
De placenta maakt het mogelijk dat de baby water, voeding en zuurstof uit het bloed van de moeder kan opnemen en zo kan groeien
Daarnaast voert ze afvalstoffen van de baby af, zolang de nieren niet volgroeid zijn. De moederkoek vormt ook een barrière tegen giftige stoffen, maar die is helaas niet waterdicht. Parasieten, virussen en stoffen als alcohol, drugs en tabak kunnen er doorheen.
Hormonen
Er worden in de placenta een aantal heel belangrijke hormonen aangemaakt.
- Oestrogeen zorgt ervoor dat je baarmoeder groeit, de bloedvaten zich ontwikkelen en dat de melkklieren in je borsten groeien.
- Progesteron voorkomt dat je baarmoeder zich samentrekt. Wanneer de bevalling in aantocht is, neemt de aanmaak van Progesteron natuurlijk af, want dan moet je baarmoeder zich juist samentrekken.
- hCG, wordt het zwangerschapshormoon genoemd, het wordt al een paar dagen voor de bevruchting aangemaakt. Bij een zwangerschapstest is hCG het hormoon wat laat zien dat je zwanger bent. Het is ook het hormoon wat voor de zwangerschapsmisselijkheid en vermoeidheid zorgt.
- HPL ontstaat vanaf de 4de week van de zwangerschap. Het voorkomt dat de foetus uitgestoten wordt. Het klinkt misschien wat vreemd, maar een baby bestaat voor de helft uit zijn vader…en dat zijn stoffen die jouw lichaam als lichaamsvreemde stoffen ervaart. Normaal werkt ene lichaam lichaamsvreemde stoffen weg. HPL kan dit voorkomen
Hoe komt de voeding in de placenta
Je weet nu dat je via de navelstreng je kindje voedt. Maar oe gaat dat u in zijn werk. Er zit tenslotte geen pureerstaaf in je lichaam, die van wat jij eet een lekker babyhapje maakt. Dat klopt! In plaats van een pureerstaaf stoot de placenta trofoblast chorionvlokken af. Die gaan in de baarmoederwand zitten en nemen zuurstof en voeding op uit het baarmoederslijmvlies.
Pssst, moet je placenta op eten?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!