Vruchtbaarheid: hoe werkt je cyclus?

cyclus

Wanneer er iets bepalend is voor je vruchtbaarheid, dan is het wel je cyclus. Laten we de cyclus eens goed bekijken.

Wat gebeurt er allemaal gedurende je cyclus en hoe beinvloed dat je vruchtbaarheid, met andere woorden: kan ik de kans dat ik zwanger wordt vergroten.

Cyclus en vruchtbaarheid

De menstruele cyclus is het proces dat zorgt voor de rijping van eicellen en voor de opbouw en afbraak van het baarmoederslijmvlies. Dit is een maandelijks terugkerend proces waarbij onder invloed van hormonen uit de hypothalamus, de hypofyse en de eierstokken (ovaria) allerlei fysiologische veranderingen plaatsvinden aan de vrouwelijke genitaliën.
Even in Jip en Janneke taal: de eitjes in je eierstokken rijpen, in de baarmoeder wordt een mooi nestje gebouwd waar een eitje en een spermacel samen een kindje kunnen worden, wordt het nestje niet gebruikt, dan breekt je lichaam dat weer af.

Een gemiddelde cyclus duurt tussen de 25 en 35 dagen. Dit is gerekend vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van een volgende menstruatie. De duur van je cyclus kan in de loop van je leven veranderen.
Een onregelmatige cyclus (de duur) kan een aanduiding zijn voor eventuele vruchtbaarheidsproblemen. Wanneer je wil weten of je cyclus regelmatig of onregelmatig is, hou dan tenminste 6 maanden je cyclus bij: Eerste dag menstruatie, laatste dag menstruatie. Het kan heel goed ( mij overkwam dat ook ) dat je een patroon in je cyclus ziet als je over een langere periode kijkt.

cyclus, vruchtbaarheid
cyclus, vruchtbaarheid

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Wanneer ben ik vruchtbaar? Dat is natuurlijk de belangrijke vraag. Wil je graag zwanger worden, dan is dat heel handig om te weten. Denk erom dat dat heel moeilijk exact te bepalen is. Iedere vrouw is anders. En daarnaast spelen omstandigheden ook nog een rol en ook die kunnen iedere keer anders zijn.

Algemene richtlijn

Over het algemeen kan je zeggen dat: De meest vruchtbare tijd de periode van drie dagen rond je ovulatie (eisprong) is. De ovulatie is altijd 14 dagen voor het begin van je volgende menstruatie. Dus je weet pas achteraf zeker wanneer dat is. Maar als je een regelmatige cyclus hebt kun je het wel ongeveer uitrekenen.En je kan in die tijd ook gewoon lekker veel vrijen, dat is nooit vervelend.

Als je cyclus zo’n 28 dagen duurt, dan is de ovulatie veertien dagen na het begin van je laatste menstruatie. Maar als je cyclus bijvoorbeeld 32 dagen is, dan is de ovulatie pas rond dag 18.
Om te helpen bepalen wanneer je ovuleert, zijn ovulatietesten te koop. Ongeveer 24 tot 36 uur voordat de eisprong plaatsvindt, neemt in de urine de hoeveelheid van het Luteiniserend Hormoon (LH) toe. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de mogelijke innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer een verhoogde concentratie van het hormoon in de urine wordt waargenomen met de ovulatietest is dat het moment waarop je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Heb je de anticonceptiepil gebruikt, dan kan het een paar maanden duren voordat je regelmatig ovuleert. Je lichaam moet zich namelijk aan de verandering aanpassen. Leeftijd speelt ook een rol.
Met het ouder worden neemt de natuurlijke vruchtbaarheid af. Verder doe je er verstandig aan zoveel mogelijk spanningen, roken, alcohol en cafeinegebruik te vermijden. Ook deze zaken zouden de kans op een zwangerschap nadelig kunnen beinvloeden.

Bron: gezondheidsplein

lees ook : 10 tips om je te helpen zwanger te worden

cyclus, vruchtbaarheid
cyclus, vruchtbaarheid
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *