Zwanger worden: wat gebeurt er eigenlijk in mijn lichaam
Hoe worden baby’s gemaakt, hoe ontstaat een baby nu eigenlijk, een geweldig mooi proces!
Jij denkt dat je weet hoe een baby gemaakt wordt. Man ontmoet vrouw, ze vrijen met elkaar en….9 maanden later komt er een baby te voorschijn! Maar weet je wel waar het eitje en de sperma vandaan komen, of hoe ze elkaar vinden hoe ze samen een nieuw leven creeeren?
Lees verder en ontdek de fascinerende biologische feiten die er voor zorgen dat er een baby wordt gemaakt en jij weet het antwoord op de vraag hoe ontstaat een baby
Wat gebeurt er in het lichaam van de vrouw?
Laten we eens fijn bij onszelf beginnen en bekijken wat er gebeurt in het lichaam van een vrouw als ze zwanger wordt.
Hoe kom je aan het ei?
Voor vrouwen begint de mogelijkheid om zwanger te worden bij de eierstokken. Dit zijn 2 smalle organen aan de weerszijden van je baarmoeder. De eierstokken zitten vol eitjes, die gemaakt zijn, voor je maar geboren was. Elk baby-meisje wordt geboren met 1 tot 2 miljoen eitjes in haar eierstokken. Veel eitjes sterven meteen af, een aantal sterven langzamer als je ouder wordt. Je laat ongeveer 400 eitjes los gedurende je vruchtbare jaren, dat wil zeggen: tussen je eerste en je laatste menstruatie.( In onze westerse landen is dat gemiddeld rond je 52ste)
De ovulatie
Gedurende iedere menstruele cyclus soms zelfs meteen na je menstruatie, zullen een tot 3 eitjes in je eierstokken rijpen. Het rijpste ei wordt “vrijgelaten”, dat proces noemen we: de ovulatie. Het ei wordt snel opgenomen in de tulpvormige opening van de dichtstbijzijnde eileider. Een vrouw heeft 2 eileiders, allebij ongeveer 10 cm lang, die van de eierstokken naar de baarmoeder leiden.
De ovulatie vindt meestal 12 tot 14 dagen voor je menstruatie plaats. Het exacte moment van je ovulatie hangt af van de lengte van je cyclus. Er werken verschillende hormonen samen, die de lengte van je cyclus bepalen. Een gemiddeld eitje leeft 24 uur nadat het is los gekomen uit de eierstok. Het moet binnen deze tijd bevrucht worden met sperma± zo ontstaat een baby!
Als het eitje een gezonde stevige sperma cel tegenkomt op weg naar de baarmoeder, begint het proces van het creëren van een nieuw leven. Komt het eitje onderweg niets tegen dan eindigt het zijn tocht in de baarmoeder en vergaat hij daar.
Als een vrouw niet in verwachting raak ( dus als het eitje geen spermacel is tegen gekomen ) stopt de eileider met het aanmaken van oestrogen en progesteron. Dat zijn de 2 hormonen die je helpen zwanger te blijven. Wanneer de hoeveelheid oestrogen en progesteron in je lichaam vermindert, stoot je baarmoeder haar “bekleding”, aangelegd om het ei te ontvangen, af. Dat is je menstruatie. Het onbevruchte ei verdwijnt mee.
Wat gebeurt er in het lichaam van de man
In een vrouwenlichaam rijpt langzaam en rustig een eitje per maand. Mannenlichamen daarentegen, zijn voortdurend aan het werk, om miljoenen microscopisch sperma te produceren. Het enige doel van elke sperma cel is om naar een eitje te zwemmen en dat te bevruchten.
Van het begin tot het einde duurt het ongeveer 2-3 maanden om een nieuwe spermacel te maken. De gemiddelde spermacel leeft een paar weken in het mannenlichaam. En ieder keer als een man klaarkomt, worden op z’n minst 40 miljoen spermacellen “vrij gelaten”
Het betekent dat mannen hun hele volwassen leven sperma moeten blijven maken. Dezelfde hormomen die de ovulatie van de vrouw regelen, stimuleren het vrij komen van het testeron in het mannenlichaam. Testeron is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de sperma-productie.
De sperma productie begint in de ballen, de twee klieren, samengepakt in de balzak, onder de penis. De ballen hangen buiten het lichaam omdat ze gevoelig zijn voor temperatuur. Om gezond sperma te produceren moeten ze ongeveer 34 graden zijn. En dat is ongeveer 4 graden kouder dan je normale lichaamstemperatuur.
Als het sperma is gemaakt, wordt het opgeborgen in de bijballen.
Ondanks de miljoenen spermacellen die aangemaakt worden en iedere keer dat de man klaarkomt vrij komen, is er altijd maar een cel die het eitje kan bevruchten.
Het geslacht van de baby hangt af welk type sperma het eerst contact maakt met het ei. Sperma met een Y chromosoom maakt een jongetje en sperma met een X chromosoom maakt een meisje. Er zijn ontzettend veel bakerpraatjes over het maken van een jongetje of een meisje, en die zijn echt heel leuk …om te lezen, maar geloven moet je ze niet.
Want geloof ons: het lot bepaalt het geslacht van je kindje.
Wat gebeurt er tijdens het vrijen?
Behalve dat je het prettig hebben, bouwen jullie lichamen ook een spanning op, waarvan je hoopt dat die zich in een orgasme zal ontladen.
Die prachtige en heerlijke ontlading heeft ook een belangrijke biologisch functie. Bij de man zorgt het ervoor dat hij zijn zaad in de vagina loslaat, en het zo op weg stuurt naar de baarmoeder met een vaartje van 15 km per uur ! De kracht van het klaarkomen geeft het sperma een goede kans om het eitje te bereiken.
Een vrouw heeft geen orgasme nodig om de bevruchting voor mekaar te krijgen. Zacht samentrekken van de baarmoeder helpt het sperma op weg, maar daar is een orgasme geen noodzaak voor.
Veel koppels vragen zich af of er een standje is tijdens het vrijen, dat helpt bij het ”babytje maken” Eigenlijk weet niemand daar het antwoord op. Het meest belangrijke blijft toch: zorg dat je het fijn hebt samen en doe het regelmatig.
Als je echt gaat voor een baby onthou dan: tijdens de ovulatie moet er levend sperma in de baarmoeder komen/zijn.
Niet alle vrouwen ovuleren in het midden van hun cyclus of altijd op hetzelfde moment in hun cyclus.
Om de kans op zwangerschap te vergroten zou je kunnen proberen om om de dag te vrijen gedurende je cyclus.
Terwijl jullie je ontspannen begint het echte werk voor het sperma. Op dit moment kun je niet veel meer doen dan je vingers gekruist houden en hopen dat je zwanger bent.
Terwijl jullie elkaar nog een heerlijk na-knuffel geven…
Gebeurt er een heleboel in het lichaam van de vrouw. Die miljoenen sperma cellen zijn op weg, om het eitje te vinden. En reken erop: dat is geen eenvoudig reisje.
Het eerste obstakel dat ze tegen komen is baarmoederhalsslijm. Dat kan op niet –vruchtbare dagen een ondoordringbaar net vormen.
Maar, tijdens je vruchtbare periode raakt het op miraculeuze wijze losser en kunnen de sterkste cellen erdoor heen.
Het sperma dat het overleeft heeft nog een lange weg te gaan. Alles bij elkaar moeten ze nog 18 cm overbruggen: van baarmoedermond naar de baarmoeder, tot de eileiders. Als je weet dat ze reizen met een snelheid van ongeveer 2,5 cm per kwartier, dan zie je dat ze nog wel even bezig zijn….. Het aller, aller snelste zaadje bereikt het ei in ongeveer 3 kwartier. Het aller, aller sloomste zaadje doet er 12 uur over. Als een spermacel geen ei vindt in de eileider kan het binnenin de vrouw nog 7 dagen in leven blijven, dat betekent dat – als de ovulatie in deze periode plaatsvind – de vrouw alsnog zwanger kan worden. Je merkt het± een baby ontstaat niet in een paar seconden.
Sperma leeft niet erg lang, uiteindelijk bereiken maar een paar dozijn cellen de eileiders. De rest gaat dood, raakt de weg kwijt, of zit ergens vast. En… voor die weinige gelukkigen die de eileiders bereiken is de race dan nog niet voorbij.
Allemaal moeten ze keihard aan het werk om de buitenst schaal van het ei te breken en binnen te dringen voordat de anderen dat doen. Het eitje moet binnen 24 uur nadat het is vrijgekomen bevrucht worden. Wanneer de sterkste zaadcel eenmaal binnenin het ei is, zorgt het ei er ogenblikkelijk voor dat andere zaadcellen niet meer naar binnen kunnen. en zo ontstaat een baby…
Het is alsof een beschermhoes over het ei wordt getrokken, op precies het moment dat het sperma veilig binnen is.
En nu begint het echte wonder: hoe ontstaat een baby
Tijdens de bevruchting combineren het genetisch material van sperma en ei een nieuwe cell, die zich snel zal gaan delen. Deze bundel van nieuwe cellen noemen we de blastocyst. Die begint te reizen: via de eileiders naar de baarmoeder, een reis die 3 dagen in beslag kan nemen.
Je bent pas echt zwanger als de blastocyst zichzelf aan de wand van je baarmoeder heeft vastgeplakt, waar het zich zal ontwikkelen tot embryo en placenta
Heel soms plant de blastocyst zich ergens anders dan in de baarmoeder ( meestal in de eileiders) dit noemen we: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. En dat is dan een medisch noodgeval. De zwangerschap zal buiten de baarmoeder nooit overleven, en alles dient weggehaald te worden, om te voorkomen dat de eileiders geïnfecteerd worden.
Maar dat is een uitzondering.
Het zal nu nog een paar weken duren voor je een menstruatie mist en begint te vermoeden dat je zwanger bent….
lees ook : zwangerschap van week tot week
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!