De NOD: hoe bereken je dat

NOD

De NOD: de Niet Ongesteldheids Dag, wat bedoelen ze er mee en hoe kan het je helpen om zwanger te worden?

Wat is de NOD

Het woord staat voor Niet Ongesteldheids Dag. Het is  – dit even ter info – geen officiële dag, het is een woord dat zwangere vrouwen gebruiken om aan te geven, dat ze naar die dag uit kijken. Want het moment dat je niet ongesteld wordt, terwijl je dat wel zou moeten worden, heb je te maken met het eerste zwangerschapssymptoom! En daar zit je natuurlijk reikhalzend naar uit te kijken!

Behalve dat de dag dat je niet ongesteld word, de dag van het begin van je zwangerschap kan zijn, kan de NOD je ook van dienst zijn als het gaat om het uitrekenen van je meest vruchtbare dagen.

Bereken je NOD.

Je wist het al, maar ik kan het niet genoeg benadrukken: je lichaam functioneert niet via een dienstregeling. Om echt een goed idee te krijgen wanneer je ongesteld wordt, zal je dat een paar maanden heel goed bij moeten houden.
Dat doe je zo:
– schrijf elke maand op op welke dag je ongesteld bent geworden.
– schrijf elke maand op wanneer je menstruatie stopt.
– tel de dagen vanaf de eerste dag dat je menstruatie begon tot en met de laatste dag, voor de volgende menstruatie.
– Die dagen zijn je cyclus.
Nu kun je met een beetje meer zekerheid zeggen, of het NOD is, of niet…

Gemiddeld duurt een cyclus tussen de 21 en de 36 dagen. Je ziet dat hier dus al van vrouw tot vrouw een enorm verschil in kan zitten!
Heb je na een paar maanden je cyclus bijhouden het gevoel dat je er geen touw aan kan vastknopen? Dat het de ene keer 22 dagen is, de andere keer 34? Dan zal je wat langer je cyclus moeten bijhouden. Vaak blijkt er dan toch systeem in te zitten. En kom je toch tot een betrouwebare NOD.

Tip:

Hou je cyclus bij op een jaarkalender die op 1 blad staat. Dan heb je een beter overzicht over de maanden dan wanneer je je cyclus steeds per maand ziet.
Als je dat onhandig vindt omdat je het altijd snel even op je telefoon zet, pak dan een jaaroverzicht en vul daar je menstruatie data op in, op het moment dat je je cyclus wil bereken.

Je vruchtbare periode

Je bent vruchtbaar op het moment dat een eitje loskomt uit de eierstok en op weg gaat naar de baarmoeder. Die periode heet de ovulatie. Helaas is dat eitje maar een hele korte tijd vruchtbaar.
Eigenlijk – schrik niet – maar enkele uren…
Gelukkig zit de natuur slim  in elkaar: het sperma van de man, blijft bijna 5 dagen in leven.  Dus als je vlak voor de eisprong gevreeën hebt, heb je een redelijke kans om zwanger te worden.

Je vruchtbare periode berekenen

Je hebt de duur van je cyclus uitgerekend en je weet wanneer je ongesteld wordt. Rond dag 14 vindt de eisprong plaats. Maar nog een keer: het gaat hier over een levend lichaam, met al haar nukken en kuren…niet over de dienstregeling van Appeldoorn naar Zwolle

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *