12 weken zwanger

12 weken

Je bent 12 weken zwanger, dit is de week van de eerste afspraak bij de verloskundige. Heel spannend, misschien kan je het hartje al wel horen. Al kan dat ook nog duren tot de volgende afspraak.

Hoe groot is de baby in week 12?

Je baby is zo groot als een lime

12 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de derde maand

Je baby als je 12 weken zwanger bent

Het hartje van de baby slaat gemiddeld 140 slagen per minuut.
Je kindje maakt allemaal bewegingen, het handje grijpt al naar dingen en soms duimt je kindje zelfs al.
Je kindje ontwikkelt nu ook zijn vingerafdrukken, in zijn handpalm ontstaan nu lijnen en nageltjes.
Bovendien ontwikkelen het reuk- en gehoororgaan zich.
De hoeveelheid vruchtwater neemt toe, vruchtwater is van levensbelang voor je baby.
De kans op een miskraam wordt anders: tot 12 weken ontstaat een miskraam vaak, omdat er iets met het vruchtje niet goed is, na 12 weken kan er iets met de baarmoeder mis zijn. Wat er ook is: geef nooit jezelf de schuld van een miskraam: jij kan er echt helemaal niets aan doen!

Hoe voel je je als je 12 weken zwanger bent

Waarschijnlijk zal jij deze week je eerste afspraak hebben bij de verloskundige, daar zul je van nu af aan nog vaak komen.
Je hebt kans dat je je af en toe duizelig voelt, maak je niet bezorgd; het hoort gewoon bij de zwangerschapssymptomen: er wordt nu veel bloed naar je baby gepompt. In combinatie met een lage bloedsuikerspiegel kan dat voor duizelingen zorgen.
Het is ook heel gewoon dat jij en je partner af en toe in de stress schieten: gaat alles wel goed, wat als…. Ook dat is een heel normaal zwangerschapsverschijnsel.

Checklist: week 12 van de zwangerschap

Dit is de week waarin iedereen het grote nieuws mag horen (je zult versteld staan, hoeveel mensen het allang doorhadden!)

Deze week voor het eerst naar de verloskundige.

1e afspraak bij de verloskundige

Tijdens je zwangerschap bezoek je je verloskundige een stuk of 10 a 12 keer.
Hiervan zal het eerste bezoek het meest uitgebreid zijn.
In het eerste gesprek zal de verloskundige veel van je willen weten. Je ziektegeschiedenis en je huidige gezondheidstoestand.
Ze zal ook vragen naar ziekten die in de familie voorkomen, zoals suikerziekte, hart en vaatziekten en psychiatrische aandoeningen.
Bovendien informeren ze naar eerdere gynaecologische ingrepen en eventuele miskramen.
Graag willen ze weten of je misschien onaangename seksuele ervaringen hebt gehad, zodat ze hier bij het inwendig onderzoek tijdens je bevalling rekening mee kunnen houden.
De verloskundige wil graag weten wat je rook en drinkgewoontes zijn en ook gezonde voeding zal ter sprake komen.

Wanneer je ouder bent dan 36:

Als je ouder bent dan 36 zullen ze mogelijkheid van chromosoomonderzoeken aankaarten en met jou de voor en nadelen hiervan bespreken.

Tijdens deze afspraak zal je bloeddruk opgemeten worden. De verloskundige zal voelen of de grootte van je baarmoeder overeenkomt met de zwangerschapsduur. Zo niet, zal ze  je eventueel doorverwijzen voor een echoscopisch onderzoek.

Ook wordt gekeken of met de doptone het hartje al te horen is. Schrik niet als het niet lukt, bij sommige mensen lukt dat pas bij de tweede afspraak.

Het is niet meer standaard dat je bij elke verloskundige gewogen wordt. Sommige verloskundigen doen het nog wel standaard, maar genoeg doen dit ook niet meer. Een aantal doen het alleen maar op verzoek van de zwangere.

Ook het controleren van de urine wordt over het algemeen niet meer bij de eerste afspraak gedaan. Dit gebeurt vaak alleen bij een hoge bloeddruk. Dan zal de verloskundige je waarschijnlijk vragen bij de volgende afspraak wat urine mee te brengen.

Verder zul je een vingerprikje krijgen om je ijzergehalte na te kijken en zal de verloskundige je een formulier mee geven voor bloedonderzoek.

Tijdens dit bloedonderzoek wordt je bloedgroep bepaald, gekeken of je resuspositief of negatief bloed hebt en wordt je bloed onderzocht op de aanwezigheid van de leveraandoening Hepatitis B en de geslachtsziekte syfilis.

Bovendien wordt bekeken of er antistoffen voor rodehond in je bloed aanwezig zijn.

Tenslotte laat de verloskundige vaak aan jou de keus of je een aids-test wilt laten doen.

Lees verder zwangerschap week 13

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *