Zo maak je zelf gezonde groente- en fruithapjes
Tussen de vier en zes maanden kun je voor het eerst vaste voeding aan je baby geven. Je kunt kiezen voor een potje uit de supermarkt, maar je kunt ook zelf je babyvoeding maken door verse groente en fruit te pureren. In dit artikel lees je hoe je zelf een gezond groente- of fruithapje voor je baby kunt maken.
Wennen aan vast voedsel
Tussen de vier en zes maanden kun je beginnen met de eerste hapjes vast voedsel. Deze groente- en fruithapjes zijn om te oefenen en kun je naast de melkvoedingen geven. Tegen de tijd dat je baby zes maanden oud is heeft hij het vaste voedsel pas echt nodig. Na acht maanden kun je stap voor stap de melkvoedingen gaan vervangen voor melkvoedingen. Met de eerste groente- en fruithapjes ontwikkelt je baby een hele nieuwe vaardigheid. Hij moet wennen aan een nieuwe smaak, geur en textuur en daarnaast zijn tong anders bewegen. Voor je baby is het allemaal nieuw, begin er daarom op tijd mee.
Gevarieerde voeding
Voor je baby is het eten van gevarieerde voeding net zo belangrijk als voor jou. Het is niet alleen belangrijk voor zijn smaakontwikkeling, maar ook om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Vanaf zes maanden heeft je baby meer ijzer nodig. De hoeveelheid ijzer in de borstvoeding is dan niet meer genoeg. In sommige potjes babyvoeding uit de supermarkt is extra ijzer toegevoegd, maar dit is eigenlijk niet nodig. Door voor ijzerrijke producten te kiezen zoals broccoli, spinazie en peulvruchten, krijgt je baby voldoende ijzer binnen.
Voeding uit een potje of zelf je babyvoeding maken?
Een groente- of fruithapje uit een potje is net zo gezond als babyvoeding zelf maken. Beiden hebben voor- en nadelen. Waar je voor kiest, ligt er helemaal aan wat het beste bij je past.
Voordelen van zelf babyvoeding maken
Maak je zelf babyvoeding, dan weet je precies wat je baby binnenkrijgt. Je kunt zelf bepalen hoe fijn je het pureert en je kunt je baby aan pure smaken laten wennen. Je kunt eindeloos variëren met smaken. Daarnaast is zelf je babyvoeding maken goedkoper dan wanneer je potjes in de supermarkt koopt.
Nadelen van zelf babyvoeding maken
Het grootste nadeel van zelf babyvoeding maken is dat er behoorlijk wat tijd in kan gaan zitten. Daarnaast kook je meerdere malen op een dag, want je kindje kan nog niet met de pot mee eten. Daarnaast moet je je zelfgemaakte babyvoeding gekoeld bewaren, potjes uit de supermarkt kun je overal mee naartoe nemen als ze nog niet geopend zijn.
Hoe maak je zelf babyvoeding?
Wil je zelf aan de slag met het maken van babyvoeding dan is het belangrijk dat je het voedsel goed pureert. Dit kun je doen met een staafmixer. Kijk voor de beste staafmixer voor babyvoeding eerst even op Chefcheck. Je kunt je kindje het gepureerde voedsel aanbieden via een lepeltje. Als dit goed gaat kun je na een tijdje het voedsel steeds minder fijn pureren.
Verse producten
Gebruik verse producten en voeg geen extra suiker toe als je zelf babyvoeding maakt. Daarnaast is het belangrijk dat het hapje de juiste dikte heeft. Voeg eventueel wat water toe als het hapje te dik is.
Groentehapjes maken
Als je groentehapjes gaat maken kun je het beste beginnen met zachte smaken zoals bloemkool, pompoen of wortel. Ook broccoli, aardappel en pastinaak vinden baby’s vaak lekker. Zoete aardappel, courgette en aubergine zijn ook goede keuzes voor groentehapjes. Was de groente, schil de groente en snij deze in kleine stukjes. Pureer de groente met wat kookvocht tot een puree.
Fruithapjes maken
Eigenlijk is al het fruit geschikt om fruithapjes mee te maken. Het beste kun je beginnen met zachte smaken. Banaan, appel, meloen en peer zijn hiervoor het meest geschikt. Ook mango, perzik en abrikoos zijn goede vruchten om mee te beginnen. Schil het fruit in kleine stukjes. Het meeste fruit kun je meteen pureren. Zacht fruit zoals banaan en mango of meloen kun je ook makkelijk prakken met een vork tot een puree. Hard fruit, zoals appel kun je het beste eerst stomen zodat het zacht wordt. Hierna kun je het prakken of pureren.