Wat zijn zwangerschapscravings?
Je hoort het vaak, maar wat wordt nu toch precies bedoelt met bedoelt met zwangerschapscraving?
Wat is een craving?
Craving is een goed Engels woord voor: enorme, onbedwingbare behoefte hebben aan. Dat is nogal een mond vol, vandaar dat we ook in Nederland spreken van een craving. Nu kan je aan van alles een enorme behoefte hebben: seks, drugs and rock and roll, maar tijdens de zwangerschap hebben vrouwen enorm last van foodcravings. Vreetbuien is er een goed Nederlands woord voor.
Het ongewone van de zwangerschaps-vreetbuien is dat het vaak om hele specifieke voedingsmiddelen gaat. En soms om hele rare combinaties. Augurken met slagroom is wel het beroemdste voorbeeld.
Maar ik weet niet hoe het met jullie is, ik ben heel wat zwangere vrouwen tegengekomen in mijn leven, maar nooit eentje die augurken met slagroom bliefde…
Over augurken gesproken…
Er zijn wel veel vrouwen die ineens zich klem eten aan augurken. Dat lijkt heel onschuldig: augurken hebben weinig calorieën. Ze zijn niet duur. Wat houd je tegen? Dat zal ik je zeggen: er zit behoorlijk wat zout in een augurk. Teveel zout is gewoon slecht voor je. Je kunt je misselijk door voelen, je enkels kunnen opzetten
Wanneer krijg je last van zwangerschapscravings?
Die rare trek begint altijd in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Sterker nog er zijn vrouwen die daardoor merken dat ze zwanger zijn. Het toppunt van je vreetbuien zou in het tweede trimester van je zwangerschap moeten zijn en met een beetje pech heb je er gewoon je hele zwangerschap last van.
Hoe ontstaat die behoefte aan bepaald voedsel?
Zwangerschapscravings kunnen op verschillende manieren ontstaan. Hormonen spelen een rol (het zal eens niet). Maar tijdens je zwangerschap heb je vaak ook een verhoogde geur en smaaksensatie, die maakt dat je voedsel ineens heel anders ervaart.
Dat verklaart ook waarom zwangere vrouwen ineens trek krijgen in dingen die ze normaal gesproken niet eens lusten
Omgekeerde zwangerschapscraving
Ik heb zelf nooit last gehad van extreme trek of vreetbuien. Alles smaakte me prima, maar er was niks waar ik me klem aan at. Maar tot mijn verbazing, merkte ik wel dat ik een weerzin kreeg tegen bier. Ik woonde toen in Leiden, waar het Leids ontzet met haring, hutspot en naar de kroeg gaan gevierd wordt. De hele stad was vergeven van de lucht van haring, hutspot en bier. En hoewel ik voor mijn zwangerschap graag een biertje dronk, stond het me vanaf die tijd zo enorm tegen, dat ik het niet meer hoefde. En dat hou ik nu al 36 jaar vol….
lees ook eens: de populairste babynamen in 2022
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!