Voeding voor de moeder
Gezonde voeding voor de moeder die borstvoeding geeft
Het is eigenlijk wel grappig: als je zwanger bent, moet je volgens het oude gezegde voor twee eten. Nou dat is niet erg verstandig! Maar als je borstvoeding geeft ( zie borstvoeding schema), moet je wel degelijk meer eten en vooral drinken dan je gewend was. Wanneer je gezond eet tijdens het geven van borstvoeding, gaat het geven van borstvoeding beslist niet ten koste van je gezondheid en ben je al snel weer helemaal fit.
Aangeraden hoeveelheden:
brood aardappelen groente fruit melk en melkproducten kaas vlees, kip, ei, tahoe vleeswaren halvarine op brood margarine voor bereiding drinkvocht | 5-7 sneetjes 4-5 stuks (200-250 gr) 3-4 groentelepels (150-200 gr) 2 stuks (200 gr) 3-4 glazen (450-600 ml) 1-2 plakken (20-40 gr) 80 gr gaar (110 gr vóór de bereiding) 1-2 plakken (15-30 gr) 5 gr per snee 15 gr 2 liter |
Waarom meer eten en drinken
Je hebt extra energie nodig om voldoende moedermelk aan te maken. Bovendien gaat er aardig wat energie in de moedermelk zitten. Dat is logisch, je kind heeft nogal wat nodig om te kunnen groeien. Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam er al rekening mee gehouden dat je extra energie nodig hebt voor de borstvoeding. Het heeft alvast een vetvoorraad van twee tot vier kilo aangelegd, om tijdens de borstvoedingsperiode op te maken. Helaas is deze hoeveelheid vet niet voldoende. Daarom moet je zolang je borstvoeding geeft, meer eten dan tijdens en vóór je zwangerschap.
Twee tot tweeëneenhalve liter water per dag klinkt als overdreven veel. Maar dat is het echt niet. Veel drinken is noodzakelijk om je vochtbalans goed op peil te houden. De borstvoeding onttrekt vocht aan de bloedcirculatie. Ook voor het urineweg stelsel is het belangrijk dat er veel vocht circuleert. Als je baby acht weken is, drinkt het bijna een liter per dag. Je begrijpt dat je zelf heel veel moet drinken om al die moedermelk aan te kunnen maken.Maar gelukkig : de aanbevolen twee liter vocht is inclusief de aanbevolen drie à vier glazen melk of melkproducten . En dat scheelt toch al weer een paar glaasjes water. Deze melk(producten) leveren de extra eiwit die je nodig hebt. En in plaats van water kun je natuurlijk ook (kruiden)thee, koffie (niet te veel), mineraalwater en vruchtensap drinken.
Niet afvallen
Veel vrouwen willen graag de extra kilo’s kwijt die ze tijdens de zwangerschap zijn aangekomen. Als je echter borstvoeding geeft, moet je nog even wachten met vermageren. Allereerst raak je door de borstvoeding vanzelf gewicht kwijt, doordat heel veel energie in de moedermelk gaat zitten en in het aanmaken van moedermelk. Maar verder verlies je lichaamsvet als je gaat vermageren. In dit vet zitten verontreinigde stoffen opgeslagen. Deze kunnen in de moedermelk terecht komen, wat schadelijk is voor je kindje. Aan een beetje gewichtsverlies ontkom je niet, dat is ook niet erg. Maar wacht met drastisch lijnen tot na de borstvoedingsperiode.
Heb je nog extra voedingsstoffen nodig bij het borstvoeding geven
In het lijstje met aangeraden hoeveelheden voeding, zie je wat je nodig hebt als je borstvoeding geeft. Je krijgt dan automatisch alle vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt. Eet je minder, dan kun je voor de zekerheid een multivitaminetablet nemen die speciaal is gemaakt voor vrouwen die borstvoeding geven (geen gewone multivitamine nemen). Als je tijdens je zwangerschap al speciale vitaminesupplementen gebruikte, kun je dezetijdens de borstvoeding blijven slikken. Extra vitamine D is dan ook niet nodig. Slik je geen multivitamines, dan doe je er ook tijdens de borstvoeding goed aan extra vitamine D te nemen. Vraag het consultatiebureau om alle informatie en bespreek daar ook wat je eet en drinkt !
Tips bij borstvoeding:
alcohol
Na negen maanden en een bevalling, kan je zomaar toe zijn aan een glaasje wijn. En sommige ouders vieren de komst van een nieuwe wereldburger gezellig met champagne. Dat mag ! Maar wees er wel voorzichtig mee. Als je wijn drinkt en je geeft je kind borstvoeding, drinkt je kind ook wijn mee. Het kan er aardig slaperig van worden.
Bovendien kan alcohol de melkproductie remmen. Aan de andere kant wordt wel eens gezegd dat donker bier de borstvoeding stimuleert. Bewezen is het niet….
koffie en thee
Als je graag wil dat je baby gaat slapen, moet je geen koffie drinken vóór je borstvoeding geeft. Je kind geniet mee van alles dat je zelf eet of drinkt. Als je ’s ochtends goed op gang komt na een kop koffie, geldt dat nog veel sterker voor je kind dat nog geen koffie gewend is. Het kan er zelfs wat onrustig van worden. Het wordt daarom afgeraden om veel koffie te drinken als je borstvoeding geeft. Cafeïnevrije koffie is natuurlijk geen probleem. Ook thee bevat een prikkelende stof: theïne. Kruidenthee bevat deze stof niet.
beschuit met muisjes
Van sommige producten zoals taugé en cashewnoten wordt wel gezegd dat zede borstvoeding stimuleren. Dat wordt ook gezegd van thee getrokken van venkel, karwij- of anijszaad en andere ‘kruidenthee voor zogende moeders’. De traditie van beschuit met muisjes is zelfs hierop gebaseerd. Muisjes zijn anijszaad omgeven door glazuur en men zegt dat anijszaad de borstvoeding stimuleert. Maar bewijzen dat dit ook echt werkt, bestaan niet.
afraders
Als je sommige producten eet, kan je baby er via de borstvoeding last van krijgen. Het krijgt dan diarree of krampjes. Dat verschilt per baby en hangt er ook vanaf hoeveel je van de producten hebt genomen. Meestal merk je binnen 24 uur of je kind ergens last van heeft. Merk je niets, dan kun je het product gewoon blijven eten of drinken. Een baby kan gevoelig zijn voor:
- fruit zoals druiven, sinaasappels, mandarijnen, aardbeien of pruimen
- groenten zoals kool, broccoli, prei, spruitjes, spinazie, koolraap, rabarber, paprika, tomaten, uien en knoflook
- scherpe kruiden en specerijen zoals chilipoeder, kerrie, pepers, sambal
- koolzuurhoudende dranken
- chocola
lees ook eten voor 2 van Natasja van spruitjes enzo
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!