Zwanger en vegetarisch eten.
Vegetarisch eten tijdens je zwangerschap Hoe pak je dat verantwoord aan?
Je hoeft niet perse vlees te eten als je zwanger bent, maar het is wel aan te raden om dan wel extra op te letten. Wat krijg je allemaal binnen, als je vegetarisch eet en je zwanger bent. En daaruit volgend : wat niet …
Echt trek in vlees?
Het is heel goed mogelijk dat je door je zwangerschap ineens ontzettend zin krijgt in vlees, terwijl je dat normaal niet eet. En het misschien al jaren niet meer eet. Dat kan een aanwijzing zijn dat je lichaam daar op dat moment behoefte aan heeft. Het is helemaal aan jou hoe je daar mee omgaat. Je kunt je overtuiging volgen, maar ook je zwangerschapsbehoeften. Voor beiden is veel te zeggen, en de enige die uiteindelijk de beslissing daarin neemt ben jij. Maar: voel je niet schuldig als je toegeeft aan je zwangerschapsbehoefte. Als je er voor kiest om die ene keer dan toch vlees te eten, geniet er dan ook van!
Waar moet je op letten als je vegetarisch wil blijven eten tijdens je zwangerschap?
Waar je op moet letten is dat je genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Want je kunt met een vegetarische leefstijl beslist gezond zwanger zijn, maar je moet je er wel bewust van zijn dat je met een vegetarische leefstijl een belangrijke bron van ijzer, B-vitamines en eiwitten mist.
Hoe kun je er voor zorgen dat je deze voedingsstoffen toch binnen krijgt?
IJzer zit in:
- brood
- granen
- groente
- peulvruchten
- eieren
- tahoe, tempé, seitan en soja
- Valess en andere kant en klare vegetarische burgers en balletjes
TIP : Gebruik tegelijk vitamine C met deze producten. Het ijzer uit de producten hierboven is plantaardig. Dit plantaardige ijzer wordt beter in je lichaam opgenomen als je er vitamine C bij eet of drinkt. Neem dus bij iedere maaltijd een portie groente of fruit (of een glas sap) waar vitamine C in zit.
Te weinig ijzer?
Als je te weinig ijzer binnenkrijgt, kun je je slap en moe voelen. Misschien heb je dan last van bloedarmoede. Let in dat geval beter op wat je eet en vraag je huisarts eventueel om staalpillen.
B-vitamines zitten in:
- brood
- graanproducten (brood)
- peulvruchten (bonen en erwten)
- melk en melkproducten
- kaas
- eieren
Eiwitten zitten in:
- peulvruchten (bijvoorbeeld bonen en erwten) volkoren granen (zoals zilvervliesrijst)
- zaden en noten
- zuivelproducten
De juiste combinatie van eiwitten:
Eet granen en peulvruchten altijd samen: dat zorgt voor een goede combinatie van eiwitten. Bijvoorbeeld:
- vegetarische erwtensoep met roggebrood
- een volkoren boterham met pindakaas
- falafel met sesamsaus en een volkorenbroodje
- zilvervliesrijst met tofu
Veganisten missen vitamine B12 en calcium!!
Eet je helemaal geen dierlijke producten? Dus ook geen melk, kaas of eieren? Dan wordt het gezond zwanger zijn toch een beetje ingewikkelder. In dat geval krijg je geen vitamine B12 binnen. Het is verstandig om dan vitamine B12 te slikken in de vorm van een vitaminepil. Een tekort aan B12 veroorzaakt een geweldige vermoeidheid. Ook kun je een tekort aan calcium krijgen als je helemaal geen melkproducten eet en drinkt. Overleg met je huisarts of een diëtist of je dan calciumtabletten nodig hebt. Bedenk je goed dat calcium essentieel is voor het opbouwen van het beendergestel!
Aanbevolen websites • Het Voedingscentrum geeft op haar website informatie over vegetarisch eten.
lees ook: ijzer in je voeding
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!