Pas op met lood
Lood, een stof waar je niet snel aan denkt, maar die in de zwangerschap gevaarlijk kan zijn.
Je denkt er misschien niet zo snel aan. Lood dat is iets dat ze op het dak leggen, toch? Daar kan je toch geen last mee hebben? Vergis je niet, lood komt meer voor dan je denkt. En lood is een zwaar metaal dat zelfs in kleine hoeveelheden gevaarlijk kan zijn voor de foetus.
De gevolgen van contact met teveel lood zijn niet kinderachtig:
- Het kan de intelligentie beperken
- ADHD
- Het kan de bloeddruk bij de aanstaande moeder laten stijgen en zo pre-eclampsie (‘zwangerschapsvergiftiging’) veroorzaken.
Ik kan me voorstellen dat je denkt: waar zit dat lood dan?
Nou let op:
1 Lood in het leidingwater
Gelukkig ! Het Nederlandse leidingwater behoort tot het beste en veiligste leiding water ter wereld. Je kunt er met een gerust hart zoveel van drinken als je wil. Maar In woningen gebouwd voor 1970 bevatten waterleidingen soms lood. Wil je weten hoe dat bij jou zit, doe dan de loden leidingen-check
Goed, stel dat je loden leidingen hebt, wat moet je dan?
1) Mag je water uit een loden leiding drinken als ik borstvoeding geef?
ja zeker, er komt te weinig van het water dat je drinkt in de borstvoeding terecht, dus je kan gewoon water uit de kraan halen.
2) Kan ik het water met lood gebruiken om te koken?
Dat kan, je kan groenten en fruit er mee afspoelen bijvoorbeeld. Maar als je producten kookt die veel water op nemen, rijst, pasta, linzen en andere peulvruchten, kan je dat misschien beter met water uit een fles doen.
3) Kan ik lood uit het water filteren?
Eenvoudig antwoord: Nee dat kan niet En geloof niemand die zegt dat zijn apparaat het voor je doet. Het is niet wetenschappelijk bewezen. O en bye the way: koken helpt ook niet.
2. Oude verf
Tegenwoordig is verf loodvrij en hoef je je daar dus geen enkele zorg over te maken. Maar ben je nu zwanger en bezig een oud huis op te knappen, laat dan iemand anders de oude verf op schuren.
Let op die geldt voor huizen gebouwd voor en rond 1940. Tot die tijd werd er met loodhoudende verf geschilderd. Kinderspeelgoed is pas sinds 1976 ( op Europees niveau) verboden. En om het helemaal ingewikkeld te maken: al die ge en verboden zijn per land weer verschillend.
3. Een kolenkachel
Dit is echt de meest gevaarlijke bron, gelukkig hebben nog maar weinig huizen een kolenkachel. Verbrand steenkool laat lood los via de rook. Een keer een flinke dot rook in de kamer en je staat met z’n allen gezellig een portie lood in te ademen… We kunnen om meer dan een reden dankbaar zijn voor aardgas. Houtkachels zouden dat probleem niet hebben, maar die zijn zo slecht voor het milieu, dat doe je gewoon niet.
4. Honden
Het effect was klein, maar vrouwen die een hond bezaten, hadden wél meer lood in het bloed dan die geen hond hadden. Gelukkig is het verschil zo verschrikkelijk klein dat je er je trouwe viervoeter echt niet voor het huis uit hoeft te doen! Hoe is niet helemaal duidelijk waarom een hond je lood bezorgt, vermoed wordt dat de honden vervuild stof mee naar binnen brengen. En dat zo zomaar kunnen. Ik mag dan gek zijn op honden, het zijn viezerikken
5. Ook in alcohol zit lood…
Dat had je niet gedacht he..
6 Koffie
Ook zo’n onverwachte! Maar hier kan je zelf iets aan doen. Nee, niet eens geen koffie meer drinken. Filterkoffie drinken! Dat is het minst erg, want weliswaar kan je lood niet uit he water filteren, maar je kan wel het lood uit de koffiebonen filteren.
7 Sigaretten
Spreekt voor zich, roken deed je toch al niet.
Een tip: ijzer– en calciumrijke voeding beperken de opname van lood
bron gg be
lees ook :reukzin tijdens je zwangerschap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!