Mag je een patatje als je zwanger bent?

patatje

Mag je een patatje eten als je zwanger bent, waarom wel en waarom niet?

Wanneer je zwanger bent, wil je gezond eten. Dat ben je aan jezelf en aan je baby verplicht.
Er zijn in een zwangerschap een heleboel zaken waar je werkelijk totaal geen invloed op hebt, maar op wat je eet, heb je dat wel! Gezond en gevarieerd, dat is dus het motto, voldoende water, gezonde vetten, groenten en fruit, je weet het allemaal allang. En je weet ook dat als jij nu veel en vaak gezond eet, de kans groot is dat je kind later een voorkeur heeft voor gezond voer.


Maar soms heb je gewoon trek in een patatje!

Wanneer je gezond zegt, denk je nu niet direct aan een patatje. Zeker niet tijdens de zwangerschap. Toch? Patat is een vette hap, die een verantwoordelijke moeder echt niet snel op tafel zal zetten. Maar een keertje moet kunnen. Je bent zwanger, je hebt recht op je food cravings! Dus: een patatje met mayo graag!

Tip 1: eet nu (en later) een patatje niet als extraatje. Eet het als lunch of avond eten

Mag je mayonaise eten in je zwangerschap?

Goede vraag: mayonaise is toch gemaakt van rauwe eieren. En die mag je echt niet.
Het antwoord op de vraag is Ja en Nee.
Zelfgemaakte mayonaise bevat in ieder geval rauw ei, dat moet je dus niet eten. Mayonaise uit een pot, uit de fabriek, is zo verhit, tijdens het proces van mayo maken, dat je die gerust kan eten.(de vraag is ook hoeveel rauwe eieren er nu eigenlijk echt inzitten…)

Hoe vet is patat eigenlijk?

Patat (en de rest van de snackbar) hebben een slecht imago: ze zijn veel en veel te vet. Tot zo’n 10/11 jaar geleden was dat ook beslist waar. Toen frituurde men nog veel in dierlijk vet. Dat is vet met veel onverzadigde vetzuren. Heel ongezond vet.

Maar de snackbars wilden van hun ongezonde imago af, de regering wilde een gezonde bevolking, het gevolg was dat er in 2012 een wet kwam waarin bepaald werd frituur vet wordt nog maar 5 % transvet mag bevatten. (dat was tot die tijd 20 %)

Wat is toch transvet

Transvet is een vetsoort dat hoort bij de onverzadigde vet types. Onverzadigde vetten zijn in principe de gezonde vetten. Behalve…juist ja, transvetten. Die transvetten, die zijn dus net zo slecht voor je als alle andere onverzadigd vetten.

Waar zitten die transvetten?

  • Frituurvet en gefrituurd voedsel gebakken in hard vet
  • Koekjes, bladerdeegproducten, chips, snoep.
  • Margarine en halvarine.
  • Gebak, cake.
  • Diepvriesproducten: kroketten, kaassoufflés, frikadellen, patat.
  • Koffiecreamer.
  • Pizza’s.
  • Kant-en-klaar maaltijden

Pas op met zwarte randjes en verbrande friet.


De link tussen frituren op hoge temperaturen of verbrande etensresten en kankerverwekkende stoffen was al aangeduid’, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZ Antwerpen. ‘Die richtlijn zit dus al langer in het advies voor gezond eten. Dit advies is nooit extra benadrukt voor zwangere vrouwen. Maar ik zou uitkijken met die zwarte frietjes. Ze zijn toch niet te eten, dus waarom zou je.

Maar mag een patatje nu tijdens de zwangerschap???

Dank zij de norm voor frituurvet uit 2012, is een patatje gezonder dan zelfgemaakte aardappelpuree met boter. En dat geeft hoop voor moeders die tijdens de zwangerschap en daarna voor gezonde voeding willen zorgen. Maar die op zijn tijd ook wel een frietje lusten.

Maar pas op! Veel mensen gaan zich niet alleen te buiten aan dat patatje, maar maken het feest compleet met een kaassoufflé, een kroketje of een frikandel. En maken het feest compleet met een flinke klodder mayo, ketchup of pindasaus. Gezond? Nee echt niet!

Tip 2: Wanneer je patatje je alleen lekker smaakt met frikandel en mayo en alle andere toeters en bellen, moet je gewoon wat minder vaak op pad gaan voor een frietje! (ach nog goed voor je lijn ook)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *