Minder dan helft van ouders geeft zakgeld nog volledig contant, hoe verstandig is dat?

nieuws

Het geven van zakgeld is in vier jaar tijd enorm veranderd. Gaven ouders vier jaar geleden het geld nog gewoon handje contantje, tegenwoordig doneert meer dan  de helft van de ouders het zakgeld digitaal. Niet alle ouders vinden dat een goed idee.

Dat laat een nieuw ING-onderzoek over financiële opvoeding onder bijna duizend ouders zien.

Ouders geven ook heel vaak een beetje van beiden: de ene helft gewoon in klinkende munt, de andere helft digitaal.
Dat gebeurde vier jaar geleden nog bij 10 % van alle kinderen, nu bij 33 %.

Het is niet raar dat dit gebeurt. Jonge mensen betalen nauwelijks meer contant. Ze betalen met hun pas of telefoon, niet zo raar dus dat ze ook het zakgeld anders betalen dan hun ouders dat deden. Dat zegt oo Karin Wartena, specialist kind & jongeren bij ING Nederland.

digitaal zakgeld

Hoewel ouders het wel prima vinden dat hun kinderen hun zakgeld digitaal krijgen en uitgeven. vinden ze het wel lastig kinderen uit te legen dat geld dus ook een keer “op” kan zijn. Als je een ouderwetse spaarpot hebt, kan die na een aanschaf letterlijk leeg zijn. Dat is natuurlijk superduidelijk

Daarom krijgen hele jonge kinderen hun zakgeld over het algemeen nog niet digitaal. Ouders beginnen met zakgeld geven als kinderen 5  of 6 jaar zijn. En dat zakgeld wordt nog steeds door de meeste ouders gewoon in munten uitbetaald. Kinderen van deze leeftijd zijn nog niet in staat zelfstandig een digitale spaarpot te beheren.

Wat nog steeds hetzelfde is: ouders leren hun kind met geld om te gaan, daar er over te praten bij het boodschappen doen. Samen uitrekenen hoeveel geld  er is uitgegeven, samen bekijken wat het goedkoopste/ duurste is. Samen op de bon kijken. Het blijft leuk. En heel erg leerzaam.

Bron AD zakgeld

lees ook In Italie moet kind achternaam moeder kunnen krijgen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *