Wanneer heeft je kind logopedie nodig?

Er zouden meer kinderen logopedie nodig kunnen hebben dan op dit moment het geval is.

Normaalgesproken zou een spraak-taalontwikkelingsstoornis op peuterspeelzaal of basisschool herkend moeten worden. Maar gemeentes zijn bang dat door de lockdowns van de afgelopen jaren, waardoor kinderen veel thuis zaten, achterstanden niet opgevallen zijn. Dit kan meerdere redenen hebben. Er was minder contact met leeftijdsgenoten, waardoor de kinderen minder van elkaar konden leren. En daarnaast vallen spraakproblemen nu eenmaal minder op via de computer, dan live in de klas.

Er zijn veel kinderen met een spraak- of taalstoornis. Wel 7 tot 14 procent, volgens logopedist Anniek van Doornik. Dat is minimaal één kind per klas en in grotere steden meer dan dat. Toch is er weinig aandacht voor. En dat moet anders.

Zelf onderzoeken of jouw kind logopedie nodig heeft

Als je je zorgen maakt om de ontwikkeling van jouw eigen kind, kun je ook zelf hulp van de logopedist vragen. Maar wanneer is iets normaal en wanneer is er reden tot zorg? Een kind moet vanaf 4 jaar alle losse klanken kunnen uitspreken, afgezien van de ‘R’ en een aantal klankcombinaties. Loopt het daar erg in achter ten opzichte van leeftijdsgenoten dan kan dat een reden zijn om hulp in te roepen. Maar ook veel hees of schor zijn, of de mond vaak open hebben zijn redenen voor oplettendheid.

Ten slotte zijn er ook digitale hulpmiddelen die kunnen helpen herkennen of jouw kind spraak- of taalproblemen heeft. Door het invullen van de zogeheten ICS-schaal kan een ouder zelf onderzoeken hoe een kind er voor staat. Van Doornik adviseert wel om niet te lang te wachten met advies vragen. Met 6 jaar ben je eigenlijk al behoorlijk laat en wordt het lastiger om problemen te corrigeren. Er op tijd bij zijn is ook voor het kind zelf prettiger, als je je goed verstaanbaar kunt maken is het leven toch wel een stukje makkelijker.

Bron: AD

Lees ook: 10 jaar cel en tbs voor doodsteken tiener bij supermarkt in Hoogkerk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *