Voor een baby naar België: duizenden Nederlanders doen het

Vruchtbaarheidsproblemen komen bij 1 op de 6 mensen voor. En hoewel de zorg in Nederland een goede naam heeft, gaan toch steeds meer wensouders naar België. Bij de zuiderburen voeren ze meer onderzoeken uit dan in Nederland. Hoewel die onderzoeken niet bewezen effectief zijn, geeft het wel hoop. Ook aan Nederlandse koppels dus.

Met vruchtbaarheidsproblemen de grens over

Meer dan 2000 wensouders besloten vorig jaar naar België te gaan om hulp te krijgen met hun vrichtbaarheidsproblemen. Niet alle ziekenhuizen delen hun cijfers, dus het precieze aantal is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat in sommige klinieken het aantal Nederlanders op kan lopen tot maar liefst 40 procent. Ook Duitsland is populair bij vruchtbaarheidsproblemen.

Verkeerde redenen

Gynaecoloog Jesper Smeenk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg vreest dat stellen met vruchtbaarheidsproblemen om verkeerde redenen naar het buitenland gaan. Ze denken dat alles daar anders is, maar dat valt in de praktijk nogal mee,, stelt Smeenk. Oplichting ligt op de loer. Iemand die heel graag zwanger wil raken geeft snel te veel geld uit aan hulp.

In België denken ze daar anders over. Volgens hen zijn er wel degelijk verschillen met Nederland. Ze proberen meer uit, ook als nog niet bewezen is dat het werkt. Er wordt meer baarmoederonderzoek gedaan en ook experimentele behandelingen schuwen ze niet. Bij IVF plaatsen zij bovendien een embryo pas na 5 dagen terug, in tegenstelling tot 3 dagen in Nederland. Dit zou er voor zorgen dat alleen de sterkste embryo’s overblijven en de kans op zwangerschap hoger is.

Hulp bij vruchtbaarheidsproblemen wel vergoed in het buitenland

Een vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland wordt wel vergoed door de Nederlandse zorgverzekering. Drie ivf-pogingen per zwangerschap tot 43 jaar. Er is wel verschil in wat er vergoed wordt. In theorie keren ze alleen uit bij evidence based zorg. Maar sommige patiënten krijgen ook de nog niet voldoende bewezen ingrepen vergoed.

Zinnige zorg

Om Nederlandse vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen dezelfde zorg in hun eigen land te bieden, wil de beroepsvereniging voor gynaecologen (NVOG) de zorg ook uitbreiden met nog niet bewezen behandelingen. Mits deze niet schadelijk zijn voor moeder of kind. Over de vergoeding moet dan nog onderhandeld worden.

Lees er alles over op NOS

Of lees verder op Baby en Kind: Dochters hebben grotere kans dan zonen op overgewicht als moeder te zwaar is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *