Kans op onvruchtbaarheid of vroege menopauze? Nieuwe thuistest belooft het je te vertellen

Vervroegde menopauze voorspellen? Twee biologen hebben een testkit op de markt gebracht waarmee vrouwen zelf kunnen testen hoe groot hun kans op onvruchtbaarheid of vervroegde menopauze is.

Steeds later kinderen

S

Vrouwen krijgen op steeds latere leeftijd kinderen. Dat maakt kennis over je eigen vruchtbaarheid ook steeds zinvoller. Onderzoekster Jenifer King had dit zelf graag gehad toen zij zelf een fertiliteitstraject meemaakte. Daarom ontwikkelde zij de thuistest, samen met Hanne T’Kindt en een gyneacoloog.

Heb je PCOS? Of kans op een vervroegde menopauze? Ook dat kan de test je vertellen

De testkit bepaald door middel van bloedafname de niveaus van 6 hormonen die invloed hebben op je vruchtbaarheid. Normaal gesproken doet een gyneacoloog zo’n test, maar dan ben je al maanden verder in je traject om zwanger te worden. Door de DIY kit kun je nu zelf, en op je eigen tijd, bepalen of je wellicht kans op vervroegde overgang hebt. De zes hormonen laten je veel weten. Of de balans in orde is, en of er voldoende eitjes aanwezig zijn in de eierstokken. De kwaliteit van de eitjes is hiermee helaas niet te meten.

Veel vrouwen zouden dat stukje zekerheid prettig vinden. Er hangt echter wel een prijskaartje aan: 249 euro voor de test, het rapport en het virtueel consult. Bij de gynaecoloog betaal je voor dezelfde test alleen het eigen risico, maar moet je maar afwachten of de arts het zinvol vindt om deze af te nemen.

Vruchtbaarheid is meer dan alleen vervroegde menopauze

Gynaecoloog Gyselaers geeft aan dat de thuistest zeker betrouwbaar is. Een arts zou deze 6 hormonen ook testen om PCOS of vervroegde menopauze op te sporen. Maar het niet het enige dat mis zou kunnen gaan in de vruchtbaarheid. Aandoeningen als endometriose, problemen met de baarmoeder of een verstopping van een eileider kunnen er niet mee worden vastgesteld.

Ook betwijfelt hij of iedere vrouw zelfstandig om zal kunnen gaan met de testuitslag. Kunnen vrouwen wel zelf wijs worden uit het rapport? Toch is hij zeker niet tegen. Gyselaers ziet het voordeel van een thuismeting waarna je met de uitslag naar je eigen vertrouwde arts kunt gaan. Maar dan ook pas als er daadwerkelijk symptomen zijn. Een diagnose zonder klachten is en blijft niet nodig.

Lees dit artikel ook op AD

Of lees verder op Baby en Kind:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *