Vega(n) eten tijdens de zwangerschap

Steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch, ten opzichte van 2 jaar geleden zijn er 50% meer mensen die op deze manier eten. 
Men schat dat 3,6 procent van de Nederlandse vrouwen volledig vegetarisch eet en dat 2,3 procent een veganistisch eet. 
Daarom heeft het KNOV  Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen een handboek voor zorgverleners uitgegeven. In hun opinie hebben verloskundigen hier te weinig kaas van gegeten. 

Mensen die geen vlees of zuivel eten krijgen meer vitamines binnen dan je denkt: vezels, foliumzuur en magnesium bijvoorbeeld. Ook hebben deze mensen vaak een hogere inname van vitamines B1, B6 en C 

Maar het in niet allemaal even rooskleurig: er is wel degelijk ook het risico opvoedingstekorten die de kans op maternale of foetale complicaties verhogen. Vooral de hoeveelheid vitamine B!” kan te laag zijn. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om voldoende bouwstoffen voor een gezonde zwangerschap binnen te krijgen.” 

Tools die een zwangere kan gebruiken 

Er zijn verschillende tools waarmee een zwangere vrouw die vega of vegan leeft, kan bijhouden wat ze eet en of ze voldoende voedingstoffen binnen krijgt. De Eetmeter van het Voedingscentrum of de Schijf for Life, een richtlijn voor gezonde plantaardige voeding. 

Extra adviezen voor vega en vegan aanstaande moeders 

Naast de al eerder genoemde B129 en die is echt belangrijk voor de baby!) heb je de de standaardadviezen voor iedere zwangere vrouw, het suppleren van vitamine D en foliumzuur. Voor vegetariërs, veganisten en vrouwen die geen vis eten geldt, ook het suppleren van omega-3 vetzuren DHA en EPA. Voor veganisten geldt daarbij nog het vitamine B12-supplement. 

Mineralen als calcium, zink en jodium hoeven bij een gezond voedingspatroon niet extra gesuppleerd worden. 

 Tot slot nog een belangrijk advies 

Het is beslist niet waar dat als je plantaardig(er) gaat eten, je naar allerlei bewerkte voedingsmiddelen moet grijpen. Zoals vleesvervangers en veganistische kaas. Je denkt misschien dat je dan aan de juiste voedingsstoffen komt, maar houd het liever puur.” 

Van de redactie:
Het kan inderdaad allemaal, maar het is wat ingewikkelder en je moet een beetje beter opletten, maar hoe erg is dat?

Lees er meer over in het AD 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *