Unicef en WHO: weer terugval vaccinaties bij kinderen

Let op, dit artikel gaat niet over ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren, maar over een wereldwijd probleem met vaccinaties.

Vorig jaar hebben naar schatting vijfentwintig miljoen kinderen niet de gebruikelijke / routinematige inentingen tegen levensbedreigende ziektes gekregen. Cijfers van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie laten dit zien.

We praten nu over ziektes als difterie, tetanus, mazelen en kinkhoest. Vergeleken met 2020 hebben twee miljoen minder kinderen hun vaccinatie niet gekregen. Het jaar daarvoor was er een daling van zes miljoen niet  in geënte kinderen. Iedereen ging ervan uit dat dit goed zo komen als de Corona Pandemie voorbij was. Helaas, niets blijkt minder waar.

Grootste terugval in hele lange tijd

Unicef heeft het zelfs over de ‘grootste aanhoudende terugval in vaccinatie bij kinderen in een generatie’. Wat betekent dat de dekkingsgraad tegen levensbedreigende ziektes nu net zo hoog is als in de begin jaren van 2000

Daar zijn een aantal oorzaken voor aan te wijzen:
Er lag een enorme focus op het inenten tegen Corona . Maar ook de achteruitgang van de economie en daarmee de druk op de gezondheidszorg heeft bepaald niet meegeholpen geeft Unicef aan. 

Mazelen in Afrika

In Afrika daalde de vaccinatiegraad in ieder land, in elke regio, blijkt uit cijfers die nu los komen.
Om kinderen effectief tegen mazelen te beschermen moet meer dan 90 procent van alle kinderen zijn ingeënt. Er zijn de afgelopen maanden al toenames gemeld van ziektes die door vaccinatie te voorkomen zijn. Schokkend vind ik de toename van 400 procent van het aantal gevallen van mazelen dit jaar al, in Afrika.

Redactioneel commentaar

Mazelen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen in Nederland denken, dodelijk, zeker voor kinderen die niet goed gevoed zijn.
Het is in mijn ogen gruwelijk onrechtvaardig dat juist de kwetsbare kinderen op het Afrikaanse continent de dupe zijn van een wereldcrisis. Het lijkt mij dat het westen best die vaccinaties kan doneren

De cijfers zijn berekend met behulp van gegevens van nationale zorgstelsels in 177 landen.

Bron RTL. Kijk hier

Lees ook: steeds meer hulpaanvragen om schoolspullen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *