Steeds meer vrouwen vriezen hun eitjes in
In de vriezer van UMC Utrecht liggen 3728 ingevroren eitjes van 200 vrouwen: ‘Ze voelen de biologische klok’
Het hadden nog veel meer eitjes kunnen zijn, maar het ziekenhuis kon de enorme vraag niet aan.
Het prikken van eitjes uit de baarmoeder is enorm arbeidsintensief werk, een eicel is zo kapot geprikt.
Door het gebrek aan capaciteit, stelde het UMC een in 2019 een behandelstop in voor vrouwen met een ‘leeftijdsindicatie. Oftewel vrouwen in de dertig die zich zorgen maken om hun naderende vruchtbaarheidsdeadline. En die daarom hun eitjes willen veiligstellen, want een eenmaal ingevroren eitje wordt niet ouder dan de dag dat het is ingevroren.
De laatste jaren is het aantal vrouwen dat de kinderwens uitstelt steeds groter geworden. Dat kan te maken hebben met het feit dat ze eerst carrière willen maken, geen geschikte partner hebben gevonden.
Toen het ziekenhuis vorig jaar de aanmeldingen weer open zette, kregen ze een lawine aan aanvragen binnen. Na 3 weken sloten ze de mogelijkheid weer.
Hoe makkelijk is het om zwanger te worden als een eicel is ingevroren
Het blijkt nog niet zo eenvoudig om zwanger te worden, ook als je een vers eitje hebt ingevroren.
Er kan veel misgaan. Op dit moment heeft men bij het UMC Utrecht een slagingspercentage van 33,3 procent.
Maar dat cijfer is wel een beetje vertekend, want er zijn een heleboel eitjes nog niet “opgehaald”. Waar dat aan ligt is niet duidelijk. Het kan zijn dat een aantal vrouwen alsnog via de natuurlijke weg zwanger is geworden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een aantal vrouwen bij nader inzien, toch geen kinderen wil…
Eitjes invriezen is duur
Eitjes invriezen is bepaald niet goedkoop, het kost op dit moment tussen de 3500 en de 4000 euro per behandeling. En de verzekering vergoedt het niet. Dus op dit moment is eitjes invriezen alleen weggelegd voor vrouwen met een heel goede baan.
Lees het uitgebreide verhaal in het AD
Lees ook: Intuïtief etende kinderen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!