Stamcellen via neusdruppels kunnen hersenschade bij baby’s repareren
Stamcellen toedienen via neusdruppels helpt pasgeboren kinderen die na een herseninfarct schade hebben opgelopen.
Stamcellen zijn cellen die zichzelf kunnen vernieuwen en nog iedere soort cel kunnen worden. Een bloedcel of een huidcel bijvoorbeeld, maar dus ook een hersencel. Uit een Nederlands onderzoek dat in het medisch tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd, blijkt dat de hersenen van een baby zich na toediening van deze stamcellen zelf weer kunnen herstellen. Onderzoeker Cora Nijboer legt uit hoe het werkt: “Ze passeren een soort zeefbotje in de neus en worden vervolgens opgenomen in de bloedvaten van de hersenvliezen of het hersenvocht”.
De beschadigde hersenen lijken vervolgens zelf te weten waar de stamcellen terecht moeten komen door een bijzondere manier van communiceren. Het brein van de baby zenden noodsignalen uit, waarna de toegediende stamcellen daar naartoe gebracht worden. Op de juiste plek aangekomen worden er stofjes aangemaakt die er voor zorgen dat de eigen hersen stamcellen van de baby kunnen herstellen.
Stamcellen onderzoek is hoopgevend
De onderzoeken vonden plaats op de afdeling neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Tien baby’s die getroffen waren door een herseninfarct kregen de neusdruppels met stamcellen toegediend. Vooraf werd er een MRI-scan gemaakt. Deze scan werd herhaald rond de leeftijd van drie maanden, zodat de onderzoekers de restschade konden bepalen. De ontwikkeling van het kind werd daarnaast ook nauwkeurig in de gaten gehouden.
De resultaten zijn hoopgevend, maar om daadwerkelijk conclusies te kunnen trekken moet er nog meer onderzoek gedaan worden. Zo zegt ook het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Jonge hersenen zijn echter nog volop in ontwikkeling, waardoor er een hele goede kans is dat herstel mogelijk is en in de toekomst meer baby’s hiermee geholpen kunnen worden.
Lees dit artikel ook op NU
Lees verder op BabyenKind: Ongelijke start voor jonge kinderen: actief leven buiten school leidt tot betere cijfers
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!