Onderzoek wijst uit: ongeboren baby’s pruilen bij smaak van boerenkool en lachen bij wortels
Smaakvoorkeuren van je kindje kunnen al ruim voor de geboorte worden beïnvloed. Britse en Franse onderzoekers hebben ontdekt dat een foetus in de buik al reageert op wat de moeder heeft gegeten.
Het onderzoek naar smaakvoorkeuren werd uitgevoerd met behulp van 4D echografie. De ongeboren baby’s trokken twee keer zo vaak een vrolijk gezicht als de moeder wortel had gegeten. Daarentegen trokken ze twee keer vaker een vies gezicht als de maaltijd bestond uit boerenkool.
Dat baby’s minder kieskeurig zijn als de moeder tijdens de zwangerschap een gezond eetpatroon heeft was al bekend. Maar dat de foetus duidelijk reageert met gezichtsuitdrukkingen is een nieuwe ontdekking.
Smaakvoorkeuren via inslikken vruchtwater
Mensen proeven door een samenwerking tussen smaak en reuk. Er wordt aangenomen dat een ongeboren baby hetzelfde doet door het inhaleren en inslikken van vruchtwater. Tijdens het onderzoek werden honderd vrouwen tussen de 18 en de 40 jaar onderzocht. Ze waren allemaal tussen de 32 en de 36 weken zwanger. Twintig minuten voor de echo kregen de aanstaande moeders een capsule met wortelpoeder of één met koolpoeder.
Al dertig minuten na het innemen van de capsule reageerden de foetussen met een veranderende gezichtsuitdrukking. Dit werd vergeleken met foetussen wiens moeder geen capsule had gekregen. Een kleine hoeveelheid van de stof was al genoeg om een reactie te geven.
Worden smaken onthouden na de geboorte?
Dezelfde kinderen worden momenteel nog in de gaten gehouden door de onderzoekers. Ze willen weten of de smaken die ze in de buik geproefd hebben onthouden worden door de baby. Als dit zo is zouden smaakvoorkeuren al tijdens de zwangerschap positief beïnvloed kunnen worden via het dieet van de aanstaande moeder. Wie weet helpt het tegen zeurende kinderen aan tafel.
Dit artikel is te lezen bij AD
Lees op Baby en Kind: Steeds meer vrouwen vriezen hun eitjes in
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!