Seksuele opvoeding voor je kleuter: soms ongemakkelijk, wel belangrijk

Seksuele opvoeding begint al bij peuters en kleuters. Dat zeggen seksuologen Chloé De Bie en Wannes Magits. Zij helpen ouders die zich hier ongemakkelijk bij voelen.

Volgend de Bie is het een heel normaal deel is van de seksuele ontwikkeling dat peuters en kleuters plezier beleven aan hun geslachtsdelen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in ‘rijden’ op een kussen, of aan de piemel frunniken. Zelfs ongeboren baby’s komen al aan hun geslachtsdelen. Het geeft een fijn gevoel en daarom willen ze het vaker doen. Maar vanaf één jaar oud kunnen kinderen het aanraken van de geslachtsdelen ook gebruiken voor troost of ontspanning. Ze kunnen daarbij ook rode wangen krijgen, zweten of kreunen.

Krampachtige reacties

Hoewel het dus heel normaal is, schamen heel veel ouders zich voor het gedrag van hun kind. Ze associëren het met de volwassen versie van seksualiteit en hebben de neiging om te zeggen dat het stout is om te doen, aldus Magis. Bij veel kinderen wordt het friemelen ook een gewoonte. Dan wordt het tijd om op de juiste manier grenzen aan te geven zodat ze weten dat het bijvoorbeeld op de kleuterschool niet de bedoeling is.

Chloé De Bie benadrukt dat het niet nodig is om boos te worden of je kind te straffen. Je kunt als ouder aangeven dat het friemelen inderdaad een lekker gevoel kan geven, maar dat er bepaalde regels over zijn. Stel dan bijvoorbeeld als regel dat het kind het alleen privé, op zijn of haar eigen slaapkamer doen mag.

Blijven kleuters toch in het openbaar aan hun geslachtsdelen zitten, dan is afleiden het beste. Geef ze een speeltje waarmee ze kunnen friemelen, en bespreek dit ook met de oppas en de leerkracht.

Seksuele opvoeding vanaf jonge leeftijd geeft een goede basis

Magits stelt dat het nooit te vroeg is om het lichaam en gevoelens bespreekbaar te maken, steeds afgestemd op de leeftijd. ,,Met kleine kinderen praat je niet over seks. Het gaat dan over het lichaam, over gevoelens, waar andere kindjes vandaan komen en hoe ze ‘nee’ kunnen zeggen wanneer ze iets niet fijn vinden.”

Heb je tieners en ben je bang om ze op verkeerde ideeën te brengen? Volgens de experts val dat reuze mee. Sterker nog, jongeren met een goede seksuele opvoeding beginnen vaak later aan sex en denken er bewuster over na. Juist door vroeg te beginnen met het bespreekbaar maken van seksuele gevoelens zorg je als ouder voor een goede basis, Bovendien zorgt het er voor dat jouw kind er later makkelijker en met minder schaamte over communiceert.

Het volledige artikel is te vinden op AD

Lees op Baby en Kind: Betere afspraken nodig over nieuwe partner gescheiden ouder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *