Rutgers: ouders praten te weinig met kinderen over consent
Seksuele grenzen aangeven is belangrijk, zowel voor kinderen als volwassenen. Recentelijk zijn er veel verhalen naar buiten gekomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport vond dit een goede aanleiding om eens te kijken hoe het gesteld staat met de mening van jongeren hierover en de rol van de opvoeding.
Er wordt te weinig over seksuele grenzen gepraat
Driekwart van de ouders praat met hun kinderen over het aangeven van seksuele grenzen. Maar bijna een derde leert hun kind ook dat het de grenzen van de ander moet checken. Dat terwijl bijna iedereen van de ondervraagden dit wel belangrijk zegt te vinden.
Uit het onderzoek blijkt een duidelijk verschil tussen ouders van dochters en ouders van zoons. Waar bij zoons vaker gepraat wordt over het respecteren van grenzen, gaat het gesprek bij meisjes vaker over het aangeven van grenzen.
Duidelijker nee zeggen
Het onderzoek werd uitgevoerd door expertisecentrum Rutgers. Het is onderdeel van een nationaal actieprogramma rondom seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hierbij werden vier recente gebeurtenissen voorgelegd aan jongeren en ouders. Hieruit bleek dat het overgrote deel de gebeurtenissen afkeurt. Maar ook dat meer dan de helft van de ouders én jongeren van mening is dat de vrouw duidelijker had moeten zijn dat ze het gedrag niet goedkeurde. Jongens en vaders zijn meestal milder over seksuele grenzen dan meisjes en moeders. Opvallend is, dat jongeren afkeurender zijn dan hun ouders.
Leer praten over seksuele grenzen
De onderzoekers concluderen dat er nog meer gepraat moet worden over relaties, seksualiteit en seksuele grenzen. Zeker in deze tijd, waarin het ene na het andere schandaal naar buiten komt, moet praten over normen en waarden en bijvoorbeeld ‘victim blaming’ een vast onderdeel van de opvoeding moeten zijn.
Dit gaat niet zo gemakkelijk worden als ze hopen, want zeventig procent van de ouders heeft geen behoefte aan informatie over praten over seksuele grenzen. Rutgers hoopt dat de campagne hier verandering in gaat brengen.
Lees hier ook over op nieuws nl
Lees op Baby en Kind: Dit doen nachtbrakende kinderen met je lichaam en geest
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!