Schooluniform op Nederlandse school: een goed idee?

In veel landen is het heel normaal om een schooluniform te dragen. Denk bijvoorbeeld aan Engeland, maar ook in vele andere landen is het eerder regel dan uitzondering. In Nederland is het dragen van een uniforum helemaal niet zo gangbaar, enkel op internationale scholen. Maar daar gaat misschien binnenkort verandering in komen. De Utrechtse middelbare school Academie Tien wil heel graag het schooluniform op school in gaan voeren. Academie Tien wil hiermee kansongelijkheid verminderen. Directeur Wijnsma:”Een uniform dragen maakt iedereen gelijk en zorgt voor een gemeenschapsgevoel: je bent ergens een onderdeel van. Daarnaast zorgt het voor accountability, om verantwoordelijkheid en toerekenbaarheid.”

Schooluniform heeft symbolische waarde

De invoering van het schooluniform in Nederland zou volgens de directeur voornamelijk een symbolische waarde hebben. Namelijk die van gelijkheid. Volgens hem is Nederland klaar voor een dergelijke stap, er onstaat een steeds grotere behoefte aan saamhorigheid. Niet alleen zou een uniform bijdragen aan dit saamhorigheidsgevoel binnen het onderwijs, ook buiten de school om zullen de kinderen duidelijker herkenbaar zijn. Dit kan natuurlijk zowel positief als negatief uitpakken, maar hoe dan ook kan er vanuit de school makkelijker op situaties ingespeeld worden. Goed gedrag buiten de schoolmuren wordt eenvoudiger beloond, slecht gedrag eenvoudiger gecorrigeerd.

Dat een kind zich ondanks het dragen van een schooluniform toch kan onderscheiden blijkt wel in andere landen. Een paar mooie sneakers of accessoires zorgen er toch nog voor dat een kind de eigen identiteit kan uitdragen. Maar tegelijkertijd worden de verschillen tussen arm en rijk ook minder zichtbaar gemaakt via de kleding, waardoor groepen die elkaar in de huidige situatie niet op zouden zoeken, dat hopelijk op deze manier wel zullen gaan doen.

Bronnen: AD

NPOradio1

Lees ook: Kinder Surprise-eieren ook in Nederland uit voorzorg uit schappen gehaald

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *