Onderzoek: kinderen zijn energiek en minder gestrest door gratis schoolmaaltijd
Op de basisscholen waar leerlingen een gratis schoolmaaltijd krijgen, zien leerkrachten dat de kinderen nu meer energie hebben en zich beter kunnen concentreren. Bovendien: ze eten gezonder en gevarieerder
Deze informatie komt van het Jeugdeducatiefonds, dat de effecten van een gratis schoolmaaltijd onderzocht.
Een extra bonus is, zegt Malou Brauers van het Jeugdeducatiefonds in het NOS Radio 1 Journaal, dat er ook een betere band met de kinderen en de school ontstaat, de kinderen hebben duidelijk minder stress. Door die betere band kunnen ze ook makkelijker meer delen over hun thuissituatie.
500 basisscholen geven sinds oktober hun leerlingen een ontbijt of lunch of een andere vorm van eten. De scholen kunnen bij het Jeugdeducatiefonds een beroep doen op financiële ondersteuning voor die maaltijd.
“Voldoende voeding”, zegt Brauers “is één van de basisvoorwaarden om te kunnen leren op school” En dus is het goed om dat op school te kunnen doen, als dat thuis niet lukt.
Wat ouders heel prettig vinden en de schoolmaaltijd
De maaltijden op school zijn voor alle kinderen. Dat vinden ouders heel erg fijn, want ze schamen zich om hun kind aan te melden. En dat is begrijpelijk. Als alle kinderen samen eten, wordt er geen kind gestigmatiseerd.
Genoeg hulp voor de schoolmaaltijd ?
Het is belangrijk voor scholen dat het werk voor de extra maaltijden niet op de leerkrachten neerkomt, die hebben hun handen vol aan het lesgeven.
Op sommige scholen zijn vrijwilligers, op andere scholen loopt dat nog een beetje lastig.
Een fors bedrag
“Een bedrag van 100 miljoen euro is fors, maar nog lang niet voldoende om alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs in voedselnood te voorzien van een maaltijd“, schreef Wiersma vorig jaar in een Kamerbrief. “We moeten daarom keuzes maken voor wie we schoolmaaltijden kunnen realiseren, zodat de hulp daar komt waar hij het hardst nodig is.”
Op dit moment wordt gekeken naar het percentage kinderen dat in armoede opgroeit in de wijk, om te bepalen of scholen in aanmerking komen voor het verstrekken van maaltijden.
Van de redactie:
Fantastisch om te zien dat dit initiatief van de grond komt. Ik geloof dat Nederland het enige land in Europa is waar kinderen geen maaltijd op school krijgen
Bron NOS
Lees op BabyenKind: traditionele rolverdeling
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!