Veelbelovend middel tegen RS-virus: baby’s gaan hiervan profiteren
RS-virus kan vooral kinderen tot twee jaar oud ernstig ziek maken. Er is nu echter een veelbelovend middel dat moet gaan voorkomen dat baby’s ernstig ziek worden of zelfs overlijden aan de gevolgen van het RS-virus.
Het middel heet Nirsevimab en is ontdekt door onderzoek in het UMC Amsterdam. Inmiddels is er een positief advies voor gebruik in Europa. De antistof zou over ongeveer zes weken al op de markt kunnen komen. Het kan niet voorkomen dat kinderen het RS-virus krijgen, maar wel dat ze er zo ernstig ziek van worden dat ze op de intensive care terechtkomen.
RS-virus geeft uiteenlopende klachten
Het grootste gedeelte van de kinderen krijgt in de eerste twee jaar van hun leven het RS-virus. De meesten worden er alleen flink verkouden van. Maar bij 100 tot 150 kinderen per jaar verloopt de ziekte zo ernstig dat ze naar het ziekenhuis moeten en zelfs op de ic belanden. Door de goede gezondheidszorg in Nederland overlijden er bijna geen kinderen meer aan het RS-virus, maar het kan langdurige gevolge hebben. In armere landen kost het duizenden tot tienduizenden kinderen het leven.
Nieuw middel tegen RS-virus ‘krachtiger en effectiever’ dan voorganger
Nirsevimab is veilig bevonden en blijkt bovendien veel beter te werken dan het nu gebruikte middel Palivizumab. Waar het oorspronkelijke medicijn iedere maand ingespoten moet worden, hoeft dat bij het nieuwe nog maar één keer per drie maanden.
RIVM verwacht binnen vijf jaar RS-vaccin
RIVM-viroloog Adam Meijer is tevreden over de ontwikkelingen: “Daar zullen vooral kinderen in hun eerste levensjaar van profiteren.” Hij stelt dat alle baby’s tussen hun geboorte en het eerstkomende RS-virus seizoen het middel toegediend kunnen krijgen. Daarna is er geen immuniteit opgebouwd, maar is het grootste risico op complicaties verdwenen. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een vaccin tegen RS-virus. Meijer verwacht dat dit er binnen vijf jaar kan zijn.
Dit is een artikel van NU
Lees op Baby en Kind: Onderzoek wijst uit: ongeboren baby’s pruilen bij smaak van boerenkool en lachen bij wortels
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!