Een maagverkleining voor kinderen met obesitas: straks ook in Nederland?
Een maagverkleining moet al op veel jongere leeftijd een optie worden om obesitas te bestrijden. In de VS gebeurt dit al regelmatig. In Nederland zijn artsen minder voortvarend, en staat de teller op één. Dit in het kader van een uitgebreid onderzoek dat plaatsvindt.
Nederland voorstander van maagverkleining voor bepaalde kinderen
De VS vond dat er snel iets moest gebeuren om kinderen met obesitas te helpen. De beroepsvereniging voor kinderartsen, de A.A.P., heeft daarom een nieuwe richtlijn gepresenteerd. Vanaf 2 jaar gedragsinterventies, vanaf 12 jaar medicijngebruik én, als dat allemaal niet helpt, de mogelijkheid tot een maagverkleining vanaf 13 jaar.
De Nederlandse arts Anita Vreugdenhil begrijpt deze stappen wel. In de VS heeft twintig procent van de kinderen obesitas. Ze kunnen hierdoor al op jonge leeftijd te maken krijgen met nierziekten, slaapapneu en diabetes.
Vreugdenhil pleit ervoor om ook in Nederland gedegen wetenschappelijk onderzoek te doen naar een maagverkleining voor kinderen. Het aantal kinderen met obesitas stijgt ook hier zienderogen. Van al deze kinderen met overgewicht heeft 70 procent baat bij de huidige leefstijlprogramma’s. Maar de overige 30 procent heeft meer nodig om (weer) op gezond gewicht te komen.
Obesitas-medicijn
In Amerika hebben kinderen waarbij het leefstijlprogramma onvoldoende werkt, al de mogelijkheid tot het nemen van obesitas-medicatie. Deze optie zal in de toekomst ook naar Nederland komen. Het medicijn is al goedgekeurd, maar wordt nog niet vergoed. Daardoor wordt er hier nog weinig gebruik van gemaakt. Zodra dat wel zou gebeuren, zal het obesitas-medicijn breder ingezet worden.
Strenge criteria voor maagverkleining
De eerste maagverkleining voor een jongere in Nederland is inmiddels een feit. Maar dat betekent niet dat er op korte termijn meer zullen volgen. ‘Dit is geen Amerika’, stelt Vreugdenhil. Het onderzoek zal nog minimaal 5 jaar duren. En dan nog komen alleen jongeren met een BMI van 40 en hoger, óf een BMI van 35 met gezondheidsproblemen in aanmerking, waarbij geen psychische of sociale factoren in de weg staan en de traditionele leefstijlinterventies niet afdoende waren. Als de maagverkleining eenmaal heeft plaatsgevonden kan je namelijk nooit meer terug.
Meer geld naar leefstijl-begeleiding
Vreugdenhil en Van den Akker benadrukken wel met klem, dat medicijnen of een operatie een laatste redmiddel zijn en blijven. Leefstijl blijft het allerbelangrijkst, en ook daar zal veel meer geld voor moeten komen. Het plan is om begeleiding voor kinderen met obesitas vanaf 2024 in het basispakket van de zorgverzekering te krijgen.
Lees er alles over op rtlnieuws
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!