Kinderen lezen nog slechter: ‘Lessen gaan niet genoeg over inhoud’
Het leesniveau van kinderen daalt, blijkt uit een rapport van de Inspectie van Onderwijs. Zij luiden de noodklok, omdat volgens hun onderzoek op deze manier slechts de helft van de leerlingen voldoende kan lezen.
Leesniveau daalt al sinds de jaren negentig
De problemen met het leesniveau van kinderen zijn eind jaren negentig begonnen. Toen begon de aandacht te verschuiven naar begrijpend lezen. De gedachte hierachter was dat het zowel voor goede lezers als beginnende lezers zou helpen om de structuren van een tekst te begrijpen. En in principe werkt dit ook. Maar volgens hoogleraar Vroegmoderne Literatuur aan de Universiteit Utrecht Els Stronks is het neveneffect dat kinderen zoveel bezig zijn met de structuren, dat het plezier in lezen verloren gaat. Er wordt minder voor het plezier gelezen en daarmee verlaagt het leesniveau.
Nederland en Vlaanderen zijn een uitzondering
Deze manier van lesgeven komt vooral voor in Nederland en Vlaanderen. Stronks heeft de afgelopen jaren de overheid geadviseerd om de strategie te veranderen om het leesniveau van kinderen weer omhoog te krijgen . Dit zal geen eenvoudige zaak zijn, aangezien het hele toets- en examensysteem gebaseerd is op begrijpend lezen. Maar het is hoognodig om weer meer aandacht te geven aan wat een tekst met je doet. Zo zegt Stronk: “Volwassenen zouden ook gefrustreerd raken als je dan alleen maar gaat praten over welke zinsvormen er gebruikt zijn om dat belangrijke onderwerp te omschrijven. Dat zou heel demotiverend werken.”
Toch concludeert de hoogleraar tevreden dat er genoeg docenten zijn die hun eigen plan trekken wat plezier in lezen betreft. Als de leerling het begrijpend lezen onder de knie heeft, zorgen deze leraren ervoor dat de invulling van de lessen anders wordt, en er weer meer aandacht wordt gegeven aan wat lezen uiteindelijk leuk maakt: Je verliezen in een verhaal en alle gevoelens en gedachten die dat met zich meebrengt.
Dit artikel is te vinden op NU
Lees ook op Baby en Kind: Hoe krijg je je kind aan het lezen?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!