Kinderrechters: zorg jeugddelinquenten schiet tekort

nieuws

Het gaat net goed met de zorg voor kinderen die in de criminaliteit terecht zijn gekomen. De overheid schiet tekort in haar zorg voor deze jongeren. De jeugdrechters leggen gespecialiseerde hulp op, maar die is er eenvoudigweg niet, of de wachttijd is enorm lang.
Kinderrechters vinden dat de overheid haar wettelijke taak beter uit moet voeren

We schieten tekort voor de jongeren die zorg nodig hebben om hun gedrag te verbeteren. Maar het levert ook schade op aan de maatschappij. Er worden potentieel nieuwe slachtoffers gemaakt”, zegt kinderrechter Susanne Tempel. “In de wet staat dat de hulp die door een rechter is opgelegd, uitgevoerd moet worden. Daar mogen wachtlijsten en andere personeelsproblemen niet bij in de weg staan.”

Het jeugd strafrecht is anders dan het volwassen strafrecht. Bij volwassenen gaat het om wat het woord al aangeeft: straf. Bij het jeugdstrafrecht gaat het vaak om pedagogische hulp en voorkomen dat de zaken erger worden.

Hulp helpt!

Het idee daarachter is dat kinderen en jonge volwassenen, nog heel beïnvloedbaar zijn. Ze kunnen dus, door allerlei omstandigheden het foute pad opgaan, maar ook weer – met goede hulp – hun leven beteren.
Dat is een mening die niet alleen de rechters zijn toegedaan, maar die ook gedeeld wordt door het Openbaar Ministerie, jeugdstrafrechtadvocaten, jeugdreclassering en de Raad voor de Kinderbescherming.

Door e enorme druk op de hulpverlening moeten rechters nu vaak kiezen voor jeugdhulp die – snel –ter beschikking is. En kunnen ze niet kiezen voor de beste hulp voor dit kind/jong volwassenen. Dat komt het kind natuurlijk niet ten goede.

De wachtlijsten hebben natuurlijk effect op de jeugdige delinquenten, zegt Diana Sardjoe van ‘De Moeder is de Sleutel’
Diana richtte deze steungroep op, toen haar eigen zoon in de criminaliteit terecht kwam. Door die wachtlijsten zegt zij worden de jongeren wantrouwig. Ze ontwikkelen weerstand, ze geloven niet langer in de goede bedoelingen van de overheid.

Lees het hele artikel op de NOS: kinderrechters En lees ook: meisjes in groep 8 kregen weer lager schooladvies

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *