Kinderombudsman wil ook aanpak om pesten buiten school tegen te gaan
De Kinderombudsman is met een rapport uitgekomen waar in staat dat er een betere aanpak moet komen tegen pesten. Vroeger was je thuis nog redelijk veilig, tegenwoordig gaat pesten door tot ver buiten de schoolmuren. Daarom vindt Kinderombudsman Margrite Kalverboer dat ook de aanpak uitgebreid moet worden.
Pesten is overal
Pesten komt niet meer alleen op school voor. Ook op sportverenigingen, online. of buiten op straat kan een kind er slachtoffer van worden. De aanpak van pestgedrag is dus niet meer alleen een zaak van leraren. Ook sportcoaches, wijkagenten, jongerenwerkers en opleidingsinstituten moeten er meer alert op zijn, vindt Kalverboer. Voor begeleiders kan het moeilijk zijn om pesten of discriminatie te herkennen. De aanpak moet dus ook gericht worden op het bespreekbaar maken van pestgedrag.
Kinderen worden het meest gepest om hun uiterlijk of hun gedrag. Discriminatie vanwege huidskleur of seksuele oriëntatie komt ook regelmatig voor. En vaak is de reden een combinatie van de verschillende factoren. Er zijn ook kinderen die geen idee hebben waarom ze worden gepest.
Kinderombudsman maakt zich zorgen over eenzaamheid
Gepeste kinderen zijn regelmatig niet tevreden over hun leven, 15 procent van de ondervraagde kinderen geeft zijn of haar leven een onvoldoende. De Kinderombudsman vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Ze wijst hierbij ook op de eenzaamheid van deze kinderen. “Daar kunnen we wel degelijk iets aan doen. We moeten meer praten over pesten, pesten serieus nemen en meer ruimte en support geven aan kinderen om ze te laten zijn wie ze zijn.”
Lees dit artikel ook op NU
Lees hier de ervaring van een moeder wiens kind wordt gepest: Geef maar een klap terug!
Of lees ander nieuws op Baby en Kind: Gps-horloges voor kinderen in trek na dood 9-jarige Gino
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!