Scholen én ouders hebben te weinig oog voor online kinderlokken

Kinderlokken is van alle tijden. Ik herinner mij dat een vriendinnetje mij ooit vertelde dat in de flat tegenover de school een kinderlokker woonde. Ik ging sindsdien via de andere uitgang naar huis. Maar toen was er nog geen internet. Veel ouders, maar ook scholen, besteden aan deze vormvan kinderlokken nog altijd te weinig aandacht.

Grooming: online kinderlokken

Online kinderlokken heet grooming. Meestal zijn de daders volwassenen die via sociale media, of via chatfuncties in spelletjes contact zoeken met het kind, Ze doen daarbij alsof ze een leeftijdsgenoot zijn. Op deze manier willen ze eerst het vertrouwen winnen van het kind, om vervolgens bijvoorbeeld om naaktfoto’s te gaan vragen. Met die foto’s wordt het kind dan uiteindelijk gechanteerd.

Topje van de ijsberg

Bij Slachtofferhulp Nederland komen tientallen hulpvragen van slachtoffers binnen. Maar de hulporganisatie vermoed dat dat slechts het topje van de ijsberg is. Uit ervaring blijkt dat slechts 10 tot 15 procent daadwerkelijk hulp zoekt.

Qpido, centrum voor veilig seksueel opgroeien, wil graag dat scholen verplicht worden om les te geven over online kinderlokken. Dit is nu nog niet het geval. Zij willen deze voorlichting uitbreiden naar de ouders en het kind zelf. Volgens Roos Koolhof van Qpido zijn ook ouders zich te weinig bewust van de risico’s van grooming.

Tips om online kinderlokken tegen te gaan

Koolhof adviseert om met kinderen tot twaalf jaar mee te kijken als ze op het internet bezig zijn. Vanaf 12 jaar kunnen ze in kleine stapjes meer vrijheid krijgen. Op die leeftijd wordt je kind vertrouwen geven ook heel belangrijk. Vragen stellen wat ze aan het doen zijn en met wie ze chatten kan altijd. Kinderen vinden het vaak leuk om hun ouders iets nieuws te leren. Het belangrijkste is dat je kind weet dat hij altijd bij je mag komen als er toch problemen ontstaan.

Als het toch misgaat…

Geef jouw kind nooit de schuld van het online kinderlokken. Het slachtoffer is nooit schuldig. Biedt je kind aan om te proberen het samen op te lossen. En schakel instanties in die kunnen helpen om eventuele naaktfoto’s zo snel mogelijk van het internet af te krijgen. Politie en Slachtofferhulp Nederland kunnen hier bij helpen.

Lees er alles over op NU

Lees op Baby en Kind: Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *