Kinderen met TOS: ‘Het komt niet door te weinig voorlezen of praten met je kind’
TOS, oftewel een taalontwikkelingsstoornis komt bij ongeveer 5 procent van de kinderen voor. Hun taal en spraak ontwikkelen zich niet ‘volgens het boekje’, en deze kinderen lopen daardoor later vaak ook tegen andere dingen aan.
Waar TOS vandaan komt is niet volledig bekend, zo zegt Kentalis. Koninklijke Kentalis is een Nederlandse organisatie die onderzoek, zorg en onderwijs biedt aan mensen met beperkingen in horen en communiceren doordat ze doofblind, doof of slechthorend zijn, of omdat ze communicatieproblemen hebben door een taalontwikkelingsstoornis of autisme met problemen in spraak en taal. Er wordt gedacht aan erfelijkheid, de opbouw, activiteit, of het vermogen van de hersenen. Ook wordt er wel aan ontwikkelingsachterstand of autisme gedacht. Bij meertalige kinderen is het lastiger om een achterstand te ontdekken.
TOS heeft vele verschijningsvormen
TOS kan zich op verschillende manieren uiten. Het kind kan bijvoorbeeld woorden verkeerd uitspreken, klanken weglaten of klanken omwisselen. Maar ook kan een kind taal in zijn geheel niet goed begrijpen. Of moeite hebben met het gebruik van taal, weinig woorden kennen, slecht verstaanbaar zijn, of domweg niet op een woord kunnen komen. Soms praten kinderen met TOS zelfs helemaal niet. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis is heel frustrerend voor een kind. Het is vervelend om niet goed begrepen te worden, of de ander niet goed te begrijpen.
TOS staat vaak niet op zichzelf. Een kind met problemen in de taalontwikkeling heeft vaak ook problemen met het begrijpen van hun gevoelens en gedachten.
Als ouder kun je je kind helpen
Ouders van een kind met TOS kunnen zich schuldig gaan voelen of denken dat zij te weinig aan de taalontwikkeling hebben gedaan. Constance Vissers van Kentalis wil dat misverstand gelijk de wereld uithelpen: “Bij TOS is het geen kwestie van te weinig voorlezen of niet genoeg praten met je kind. TOS is een neurocognitieve stoornis in het verwerven van de taal. TOS valt in de categorie neurale ontwikkelingsstoornis, waar ook adhd en autisme in vallen. Het is een stoornis in de vroege hersenontwikkeling die leidt tot een brein dat niet optimaal bedraad is. Als ouder kun jij hier niks aan doen.”
Maar je kunt als ouder wel veel doen om je kind te helpen en de taalontwikkeling te stimuleren. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Praten met een kind dat slecht communiceert kan frustrerend zijn, zowel voor de ouder als voor het kind. Maar het is erg belangrijk om dat juist extra veel te blijven doen.
Voor het oorspronkelijke artikel en de tips van Kentalis, ga naar AD
Of lees verder op BabyenKind: Luisteren: een kunst apart, 7 tips om het te leren
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!