Minder jodium in voeding: risico’s voor zwangeren
Jodium komt steeds minder voor in onze voeding. En vooral voor zwangere vrouwen kan dit problemen geven. Een tekort kan de hersenontwikkeling en de groei van het kind negatief beïnvloeden.
Jodium in voeding verminderd
Frits Muskiet (emeritus hoogleraar pathofysiologie), Janneke Dijck-Brouwer (universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG) en emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Gertjan Schaafsma (Wageningen Universiteit) luiden de noodklok. In de afgelopen 15 jaar is de hoeveelheid jodium in onze voeding met een derde gedaald. Sinds 2008 is de maximale hoeveelheid jodium die in bakkerszout zit verminderd. Bij mannen lijkt er weinig aan de hand. Zij krijgen nog voldoende binnen. Maar van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd haalt de helft de aanbevolen inname van 149 microgram per dag niet.
Het RIVM zegt dat we ons op dit moment nog geen zorgen hoeven te maken, maar de onderzoekers denken daar anders over. Zwangere vrouwen hebben namelijk twee keer zoveel jodium nodig, maar weten dat vaak niet. Dit tekort kan tot gevolg hebben dat de hersenen slecht aangelegd worden en dat het kindje achterblijft in groei. Maar liefst 83 procent van de zwangere vrouwen die aan het onderzoek meedeed nam te weinig jodium. Terwijl 61 procent er wel tabletten voor in nam.
Vis, schelpen en zeewier
De onderzoekers willen dat er weer meer jodium toegestaan wordt in bakkerszout en pleiten voor een campagne om meer vis, schelpen en zeewier te eten. ‘Dat is niet alleen goed voor de inname van jodium en selenium’, zegt Frits. ‘Je krijgt ook tal van andere goede stoffen binnen, zoals vitamines A, D en B12, ijzer, zink, koper en visolievetzuren’. Daarnaast moeten vrouwen die zwanger zijn, niet alleen extra foliumzuur, maar ook extra jodium gaan slikken.
Dit artikel komt van het UMCG
Lees ook eens: Nog te veel broodtrommels met koekjes en witbrood, blijkt uit onderzoek
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!