Je kind wordt bedreigd of gechanteerd na sexting

Je kind wordt bedreigd of gechanteerd na sexting of het versturen van een naaktfoto. Dit is wat je als ouder moet doen

Naaktfoto’s versturen. Misschien ben je er fel op tegen, misschien heb je het stiekem zelf ook wel eens gedaan. In ieder geval lijkt sexting onder jongeren flink toegenomen te zijn tijdens de lockdowns. En daarmee steeg ook de hoeveelheid meldingen bij de Kindertelefoon over seksueel overschrijdend gedrag. Het aantal meldingen van kinderen die bedreigd werden na het sturen van beeldmateriaal, verdubbelde zelfs.

Hoe kun je hier als ouder nu het beste op reageren? Volgens Simone Belt van Helpwanted.nl, begint het al bij wat je je kind vertelt over sexting. Vaak zeggen ouders alleen aan hun kind: doe het niet want het is gevaarlijk. Een verder gesprek blijft dan uit. Maar stel dat het kind toch verleid wordt om een naaktfoto van zichzelf te sturen, en hij of zij wordt daar vervolgens mee bedreigd, dan is de kans groot dat het kind de schuld bij zichzelf gaat leggen. Papa en mama hebben tenslotte gezegd dat het heel verkeerd is om te doen. Terwijl er eigenlijk in deze maar één schuldige is, en dat is de persoon die niet respectvol met de foto of video is omgegaan.

Naaktfoto’s versturen

Sexting wordt vaker als positief ervaren dan dat het misgaat. Maar als het misgaat, hoop je als ouder wel dat je kind daar mee naar je toe durft te komen. Belt zegt hierover: “Natuurlijk is het nooit de bedoeling van jou als ouder om de suggestie te wekken dat je kind niet naar je toe mag komen bij problemen. Maar dat is wel de consequentie als je altijd hebt benadrukt dat sexting of naaktfoto’s ’fout’ zijn. Pas dus op met die boodschap, of kleed hem beter aan. Zeg niet alleen: ’doe het niet’, maar voer er een goed gesprek over. Zeg: “wat goed dat je naar me toe komt, jij hebt niets verkeerd gedaan en we gaan samen kijken hoe we dit kunnen oplossen.”

Blijf kalm, benadruk dat je blij bent dat jouw kind naar je toe is gekomen en maak samen een plan. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk beelden offline halen. Helpwanted kan hierbij helpen door het aanschrijven van social media. Daarnaast is het verstandig om alle contact te verbreken met degene die de beelden verspreid heeft en indien nodig school en de politie in te schakelen. Maar bovenal: steun jouw kind en doe het samen.

Belt: “Vaak is de schade bij slachtoffers enorm. Als je kind naar je toe durft te komen, is dat dus al heel knap. Benoem dat ook. Een heel grote groep durft namelijk niet over die schaamte heen te stappen. Maak vooral duidelijk dat jullie dit samen kunnen oplossen.”

Bron: https://dvhn.nl/extra/Je-kind-wordt-bedreigd-of-gechanteerd-na-sexting-of-het-versturen-van-een-naaktfoto.-Dit-is-wat-je-als-ouder-moet-doen-27561749.html

Lees ook: https://www.babyenkind.nl/nieuws/de-vrijwillige-ouder-bijdrage-wordt-op-sommige-scholen-nog-steeds-verplicht-gesteld/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *