Jaarlijks worden er tussen de 250 en 280 kinderen ontvoerd: kun je dat als ouder voorkomen?
Vorige week werd Melisa uit Soest ontvoerd, het meisje is 11 jaar en werd door haar vader meegenomen, zonder overleg met haar moeder. Helaas komen dat soort ontvoeringen meer voor dan je zou denken. 250 to 280 keer per jaar…
Volgens aan Coskun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIK), kan je als vuistregel stellen dat er een kind pwer dag ontvoerd wordt. Driekwart van die kinderen wordt vanuit Nederland ontvoert, het resterende kwart wordt ontvoerd en naar Nederland gebracht.
Nog niet genoemd zijn de de dreigingen – zo’n 350 per jaar – van ontvoeringen die niet plaatsvinden.”
Ontvoering is traumatisch
Zowel voor de kinderen die ontvoerd worden als voor hun omgeving, is een ontvoering een traumatische gebeurtenis. Een kind wordt zonder dat hij tijd heeft aan het idee te wennen, zonder vragen te kunnen stellen, weg gehaald bij alles wat hem veilig en vertrouwd is.
Daarom zegt Cörüz proberen wij zoveel mogelijk in te zetten op het voorkomen van ontvoeringen: we moeten voorkomen dat kinderen de grens over gaan.”
De grens over
Wanneer een kind eenmaal de grens over is, wordt het een stuk moeilijker het kind terug te halen, een kwart tot de helft van de kinderen komt niet meer thuis blijkt uit cijfers van het CIK.
In de meeste gevallen worden ze naar buurlanden Duitsland en België meegenomen. Ook komen ze in migratielanden als Polen, Turkije en Marokko terecht. ,,En steeds vaker in asiellanden. Ontwikkelingen die alles te maken hebben met globalisering en internationalisering.”
De moeder als ontvoerder.
In tegenstelling tot wat je zou denken is de moeder zeker net zo vaak, soms zelfs vaker als de vader de ontvoerder. In een huwelijks conflict kan de moeder zeggen: bekijk het maar, ik neem de kinderen mee en ga terug naar mijn eigen land. Dat lijkt logisch, maar is het niet. Sterker nog het is verboden.
Ontvoeringen voorkomen
Het CIK richt zich zoveel mogelijk op het voorkomen van ontvoering, door voorlichting te geven over de signalen die naar een ontvoering lijken te verwijzen. Want een ontvoering komt meestal niet uit de lucht vallen.
Van de redactie: een ontvoering van een kind, het weghalen uit zijn vertrouwde omgeving is wat mij betreft een duidelijk signaal van het egoïsme van de ontvoerende ouder. Behalve wanneer die ouder serieuze redenen heeft, te denken dat het kind gevaar loopt.
Lees alles in het AD
lees op BabyenKind:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!