Als enige van het gezin achterblijven na een ongeluk, hoe komt een kind daar overheen?


Wees worden na een ongeval. Het overkwam een 7-jarig meisje uit Duitsland. Bij een ongeval met een kano kwam het grootste deel van het gezin om het leven. Alleen het meisje overleefde het ongeluk. Hoe ga je er mee om als je in één klap wees bent geworden?

Op het moment van schrijven ligt het meisje nog in het ziekenhuis. Haar moeder, vader en jongere zusje werden later gevonden en overleefden het ongeval niet. Helaas komt het vaker voor dat een kind in één klap wees wordt, zoals bijvoorbeeld bij het vliegtuigongeluk in Tripoli. De jongen die daarbij zijn ouders verloor is inmiddels volwassen en maakt het goed.

Wees worden hoeft niet te leiden tot levenslang trauma

Een kind hoeft niet persé grote problemen over te houden als het in één klap wees wordt, aldus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Ramón Lindauer. Van alle mensen die iets traumatisch meemaken houdt tussen de 8 en de 33 procent er klachten aan over.

In dit geval is de traumatische ervaring wel duppel op. Het meisje maakte zelf het ongeval mee, en verloor daarbij ook nog eens haar hele gezin. Er kunnen dan ook twee soorten klachten ontstaan, PTSS (post traumatisch stress syndroom), en rouwklachten.

Verwerking komt overeen

Een kind dat een nare gebeurtenis meemaakt, reageert daar ongeveer hetzelfde op als een volwassene. Bij het kind komt daar echter wel bij, dat het de ouders nog heel erg nodig heeft. Daarnaast uiten de klachten zich vaak anders. Bij kinderen komen vaker lichamelijke klachten of gedragsproblemen voor. Maar ook depressie en nachtmerries.

Op zo’n moment is het verstandig om tot behandeling over te gaan om de meest heftige emoties te kunnen verminderen. Maar in eerste instantie is er bij het kind behoefte aan rust, regelmaat en steun. Direct na het ongeval wordt er bij voorkeur zelfs nog helemaal niets gedaan. ‘Watchfull waiting’ wordt dat genoemd. Direct vragen naar wat een kind gezien heeft werkt averechts en kan later juist meer klachten opleveren. Ook de media kan beter op een afstand gehouden worden.

Als een kind wees wordt: eerst de basis

Als eerste moet er gezorgd worden dat het kind ergens kan wonen en dat de voogdij geregeld wordt, verteld Jeroen Duijvestijn, woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming. Is dit in het testament vastgelegd, dan krijgt diegene voogdij. Is dat niet zo, dan wordt er ook gekeken naar de naaste omgeving van het kind, zoals bijvoorbeeld de grootouders. Een bekende en veilige omgeving is erg belangrijk voor een kind dat iets traumatisch meegemaakt heeft. Pas als er geen andere opties meer zijn, wordt er gekeken naar een pleegezin of instelling.

Bij het zoeken naar de geschikte plek wordt er bijvoorbeeld gekeken of de persoon geen strafblad heeft maar ook wordt er overlegd met het netwerk van het kind. Als school, familie, vrienden etc. het erover eens zijn dat iemand de juiste persoon is om het kind op te vangen, weegt dat zwaar in de beslissing waar het kind geplaatst gaat worden. “Dat je weet: dat kind is veilig.”

Bron: AD

Lees verder op Baby en Kind: Artsen maken app voor ouders die (ongeboren) kind verliezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *