Wat doet een vaderloze opvoeding met een kind?
Een eenoudergezin is geen zeldzaamheid. Bijna 16 procent van de kinderen groeit op zonder vader. Of zonder moeder natuurlijk. Gezinswetenschapper Amaranta de Haan doet onderzoek naar de gevolgen van opgroeien in een eenoudergezin.
Eenoudergezin niet nieuw
Het lijkt misschien allemaal heel nieuw dat een kind opgroeit met maar één ouder. Maar hoewel de hoeveelheid eenoudergezinnen groeit, is het niet iets van de laatste jaren. Het traditionele plaatje; vader, moeder kind(eren) ontstond pas in de jaren 50 en 60. Ook voor die tijd waren er vele verschillende gezinsvormen. Volgens de Haan heeft de vorm van een gezin geen negatief effect op de ontwikkeling van een kind. Dus ook een eenoudergezin niet.
Verschillende oorzaken eenoudergezin, verschillende impact
Het gaat dus niet zozeer om dát er geen vader in beeld is, maar meer om de reden waarom er geen vader (meer) in beeld is. In een vechtscheiding is bijvoorbeeld het ruziën schadelijker dan het feit dat papa niet meer in huis woont. En als de vader overleden is, is het rouwproces van meer impact dan het opgroeien zonder vader. Waarin het overigens ook heel belangrijk is hoe de moeder daar mee omgaat.
Een kind dat van jongs af aan zonder vader opgroeit, al dan niet bewust, is niet anders gewend en zal er ook niet zoveel last van hebben. Ook hier is het echter belangrijk om aan een kind uit te leggen waar ze vandaan komen. Tenslotte moet er ergens een zaadje zijn geweest. Vooral als een kind naar school gaat en ziet dat niet iedereen uit eenoudergezinnen komt, kunnen er vragen komen. Deze beantwoorden is erg belangrijk voor de identiteitsontwikkeling.
Schakel een andere man in
Wat nu als je merkt dat je kind op een gegeven moment toch een vaderfiguur gaat missen? Volgens de onderzoeker is dat eenvoudig op te lossen door te zorgen dat een kind een andere stabiele mannenfiguur in zijn of haar leven heeft. Bijvoorbeeld een oom, of een goede vriend. Het allemaal alleen oplossen is niet nodig en ook niet wenselijk. Een kind heeft meer aan een groot netwerk waar het liefde en sensitiviteit kan vinden, dan aan een alleen worstelende moeder.
Ook bij vragen waar je als ouder niet zo snel op in kan springen is het zinvol om iemand van het andere geslacht in hun leven aanwezig te laten zijn. Een alleenstaande moeder kan haar zoon misschien niet zo goed leren scheren, en een alleenstaande vader kan zijn dochter weinig vertellen over de menstruatie. Het is prettig wanneer iemand anders dat dan doen kan.
Redactioneel commentaar:
Mijn dochters groeien op in een eenoudergezin. Niet heel bewust voor gekozen, maar soms loopt het leven gewoon anders dan je wilt. Het is voor mij op zich fijn om bevestigd te krijgen dat een kind daar geen last van heeft, maar eigenlijk wist ik dat al wel. Ze missen thuis niet iets, en kunnen allebei in andere gezinnen mét vader terecht als ze dat willen. Zo ging mijn oudste rond haar 12de vaak één keer per week bij een vriendin logeren. Mijn jongste heeft die behoefte niet gehad. Zij sprak er toevallig laatst met haar vriendje over. Hij vond het zielig voor haar dat ze geen vader heeft. Zij vond het zielig voor hem dat hij gescheiden ouders heeft. ‘Ik mis niks, en vind het eigenlijk wel lekker rustig zo.” zei ze.
Lees alles over dit onderwerp ook op NU
Lees op Baby en Kind:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!