Waarom het belangrijk is om vaker tegen je baby te praten en minder op je smartphone te kijken

De smartphone is echt niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En ook een kersverse ouder loopt regelmatig al turend naar de telefoon achter de kinderwagen. Erica Ringelberg van Bibliotheek Oosterschelde in Zeeland vindt het verschrikkelijk. Ook op deze jonge leeftijd is het belangrijk om te werken aan de woordenschat van jouw kindje en dat lukt niet met een schermpje voor je neus.

De smartphone remt de taalontwikkeling

Vanaf vier maanden is het al zinvol om aan je baby voor te lezen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, eenvoudige plaatjes om aan te wijzen zijn genoeg. Maar ook zingen voor je kindje, of praten over alles wat je onderweg tegenkomt zijn belangrijk voor de taalontwikkeling. Het is ook natuurlijk dat een ouder met zijn of haar baby babbelt over alles wat ze onderweg tegenkomen.

Maar door de smartphone let de ouder veel minder op zowel de omgeving als het kind in de kinderwagen. Er wordt minder gebabbeld. Op die manier kan de baby al op jonge leeftijd minder woorden opslaan, en later dus ook minder woorden gebruiken.

Nationale voorleesdagen

Tijdens de nationale voorleesdagen wordt extra aandacht besteed aan het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Ringelberg wil het belang hiervan én de voordelen nog een keer benadrukken. “Hoe meer woorden je kent tegen de tijd dat je aan school begint, als je 4 jaar bent, hoe makkelijker je meekomt in het onderwijs.”

Ze geeft aan dat de voorsprong van een kind met een woordenschat van 3000 woorden enorm groot is ten opzichte van een kind met een woordenschat van 300 woorden. En dat is voor de kleuter zelf ook alleen maar fijn. Maar ook als een kind zelf kan lezen blijft voorlezen waardevol.

Dus, leg de smartphone opzij, en pak er een boek bij. Of praat tegen je baby over wat jullie allemaal tegenkomen en beleven onderweg. Uiteindelijk wordt iedereen daar blij van.

Lees hier meer over bij omroep Zeeland

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *