Leerlingen groep 8 maken voor laatste keer centrale eindtoets

De centrale eindtoets op de basisschool houdt op te bestaan. Kinderen die nu in groep 8 zitten maken hem als laatste. Daarna wordt hij omgezet in een zogeheten doorstroomtoets.

Centrale eindtoets geeft teveel druk

De centrale eindtoets geeft druk. Voor de kinderen, maar ook voor de ouders. In eerste instantie bepaalt de school welk schooladvies een leerling krijgt, maar de eindtoets kan daar nog invloed op hebben. En dus wil iedereen zo hoog mogelijk scoren. Ook veel ouders zien het liefst dat hun kind een VWO advies krijgt. En daarom wordt er soms zelfs thuis bijles gegeven, of met toetsen geoefend, om maar een zo hoog mogelijke score te bemachtigen.

En dit terwijl de centrale eindtoets maar een momentopname is. Veel leraren, waaronder Marcel Veldhuyzen van de Vondelschool in Bussum vinden hem bovendien te eenzijdig. Er wordt getoetst op kennis, spelling, rekenen en taal, maar veel te weinig op creativiteit. Een heel creatief kind dat juist minder goed is in rekenen, of een kind dat domweg bloednerveus was voor de toets en hem verprutst, kan hierdoor een minder goede uitslag en een verkeerd schooladvies krijgen.

Doorstroomtoets

Vanaf volgend schooljaar wordt de centrale eindtoets dus vervangen door de doorstroomtoets. De gedachte hierachter is dat kinderen niet stoppen met zich ontwikkelen als ze naar de middelbare school gaan. De nieuwe toets moet dus meer duidelijk gaan maken waar de leerling zich nu in de ontwikkeling bevindt. In tegenstelling tot de centrale eindtoets, die meer een ‘examen voor de basisschool’ is.

De doorstroomtoets gaat al eerder afgenomen worden, in de eerste twee weken van februari. Het voorlopig schooladvies moet al vóór de toets gegeven worden, en kan na de toets alleen naar boven worden bijgesteld. Vervolgens moeten alle kinderen zich voor eind maart tegelijk aanmelden voor de middelbare school. Hierdoor moet ieder kind een gelijke kans krijgen om op de school van zijn of haar voorkeur terecht te komen.

Lees er alles over bij NOS

Lees verder op Baby en Kind: Minister over mobieltjes in de klas: ‘Ik gun jullie minder afleiding’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *