Bloedtest kan aanleg postnatale depressie aantonen: heeft testen zin?
Een bloedtest om aan te tonen of iemand mogelijk een postnatale depressie gaat krijgen. Is dat zinvol of niet? Het John Hopkins instituut in Baltimore heeft in ieder geval ontdekt dat het risico op een postnatale depressie te meten is door middel van een bloedtest.
Bloedtest had veel ellende kunnen voorkomen
Annegré Leijenhorst, moeder van twee, had de bloedtest graag willen laten uitvoeren. Haar postnatale depressie kwam erg onverwachts en was hevig. Als maatschappelijk werkster moest zij ineens zelf de antipsychotica slikken die ze normaalgesproken uitdeelde aan anderen. Ze trok al vlug aan de bel en kwam in een traject van de GGZ. Uiteindelijk heeft Annegré 6 weke uit huis gewoond.
Depressie rondom de bevalling komt veel voor
Ongeveer 23.000 zwangere of net bevallen vrouwen lijden aan een depressie, stelt het Trimbos Instituut. Dat is ongeveer 10 procent van alle zwangere vrouwen. Steeds meer verloskundigen en gynaecologen kijken dan ook niet alleen meer naar de ontwikkeling van het kindje, maar houden ook psychische klachten na de bevalling in de gaten. Zo nodig kan er worden ingegrepen met psychologische interventie of eventueel medicatie.
Een depressie kan meerdere oorzaken hebben. Het kan genetisch bepaald zijn, zoals ontregeling van de hormonen, schildklier of het immuunsysteem. Maar ook gebeurtenissen voor of tijdens de zwangerschap kunnen uiteindelijk tot depressie leiden.
Weinig meerwaarde
Psychiater Mijke Lambregtse ziet de voordelen van een bloedtest niet zo in. Zij hecht meer belang aan het maken van een goede inschatting en een goed behandelplan. Eventuele risicofactoren in de gaten houden en kijken of die te verminderen zijn heeft volgens haar meer zin dan een bloedtest.
“Als je een beter profiel hebt van een vrouw, dan zou het wel kunnen helpen. Je kunt een klein aspect van kwetsbaarheid eruit halen, maar de kans dat je met zo’n test de hele zorg gaat veranderen is buitengewoon klein.” zegt zij.
Dit artikel is te vinden bij rtlnieuws
Lees ook:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!