Bevallen waar en hoe je wil is door problemen in verloskundesector nu een luxe
Een medische indicatie om te kunnen bevallen in het ziekenhuis, is dat de oplossing?
Nog niet zo lang geleden bepaalden vrouwen zelf, waar en hoe ze wilden bevallen. Dat is nu veel en veel minder het geval. En niet omdat iemand het die vrouwen verbiedt, maar door het voortdurende tekort aan verpleegkundigen en het steeds groeiende takenpakket van verloskundigen.
Met andere woorden er zijn gewoon te weinig mensen om de bevalling te begeleiden. “De keuzevrijheid van zwangere vrouwen is echt in gevaar. Het is één minuut voor twaalf”, waarschuwt de voorzitter van de GeboorteBeweging in gesprek met NU.nl.
Zwangere vrouwen krijgen te maken met te weinig handen aan het bed, met een personeelstekort, simpel gezegd. En dat maakt kiezen lastig, zo niet onmogelijk
“Vorig jaar moest de verlosafdeling in het OLVG, locatie Oost in Amsterdam zelfs even sluiten. Inmiddels is de afdeling weer geopend, “maar het personeelstekort is nog niet opgelost”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.
En zo kan het dus gebeuren dat je niet kan bevallen in het ziekenhuis van je keuze. En daarmee komt de keuzevrijheid van zwangere vrouwen in het gedrang. Er kunnen tal van redenen zijn waarom een vrouw voor een bepaald ziekenhuis kiest, lekker dichtbij, makkelijk voor de familie. Een arts die ze volkomen vertrouwt…
Verschillende lijnen in de verloskundige zorg
- Eerste lijn thuis: gezonde vrouwen met een goedlopende zwangerschap die thuis bevallen onder begeleiding van hun eigen verloskundige.
- Eerste lijn ziekenhuis: gezonde vrouwen met een goedlopende zwangerschap die ervoor kiezen om in een ziekenhuis of geboortecentrum te bevallen onder begeleiding van hun eigen verloskundige.
- Tweede lijn ziekenhuis: vrouwen met een medische indicatie die in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog en een klinisch verloskundige.
Veel vrouwen willen graag in het ziekenhuis bevallen, ook als dat medisch gezien niet nodig is. Daarom krijgen vrouwen vaker een medische indicatie dan strikt noodzakelijk. Met een medische indicatie moet je in het ziekenhuis bevallen. De vraag om pijnstilling is een medische indicatie.
Medische indicatie en zeker van een plek in het ziekenhuis?
Niet altijd, wanneer er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat, is een ziekenhuis opname vaak een probleem
Door het enorme tekort aan verplegend personeel, ontstaat er ook een tekort aan gewone alledaagse hulp bij de zwangerschap. Daar komen factoren aan bod zoals leefstijl, psychische problemen en schulden. Daarnaast is het belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen”, zegt Ank de Jonge, hoogleraar Verloskundige Wetenschap. Maar dat kost allemaal tijd. Tijd die er niet is.
Wanneer krijgt een zwangere een medische indicatie?
- Bij zorgen over de ontwikkeling van de baby, zoals een lage hartslag.
- Bij zorgen over de zwangerschap voor de vrouw, zoals een hoge bloeddruk.
- Als de vrouw een (ernstige) aandoening heeft, zoals diabetes.
- Als de vrouw om pijnstilling vraagt.
- Als er problemen vóór of tijdens de bevalling ontstaan.
- Als de zwangere eerder een keizersnede heeft gehad.
Lees er nog veel meer over op Nu.nl
Lees op BabyenKind ook:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!