Heeft covid tijdens de zwangerschap invloed op de hersenontwikkeling van baby’s?

Een besmetting met Covid tijdens de zwangerschap zou kunnen leiden tot een onntwikkelingsprobleem van de hersenen van de baby. Dit is de conclusie uit een onderzoek naar de gevolgen van Corona op het ongeboren kind.

Niet alleen besmetting met Covid kan voor problemen zorgen

Het is al langer bekend dat een infectie tijdens de zwangerschap kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen, zoals bijvoorbeeld autisme. De onderzoekers wilden weten of dit risico ook geldt voor een besmetting met Covid. Uit hun studie concludeerden zij dat alleen jongetjes een bijna twee keer verhoogde kans hadden op neurologische ontwikkelingsproblematiek. Hierbij is rekening gehouden met andere factoren die invloed zouden kunnen hebben, zoals de leeftijd van de moeder, de hoeveelheid zorg die ze gehad heeft en haar afkomst.

Niet te vroeg in paniek raken

Omdat alle baby’s die geboren zijn na besmetting met Covid nog niet zo oud kunnen zijn, is het nog veel te vroeg om al definitieve conclusies te trekken. Een langere studie is nodig om te onderzoeken of de conclusies wel betrouwbaar zijn en of de achterstand ook blijft. Bovendien willen de onderzoekers het effect van vaccinatie nog meenemen in de studie. Dit was nu nog niet mogelijk, omdat ten tijde van dit onderzoek het vaccinatieprogramma nog niet goed op gang was.

Manon Benders, expert in neonatale neurologie bij het UMC in Utrecht, bevestigd dit. Ze is tevreden met de grootte van het onderzoek, maar geeft wel aan dat de relatie tussen besmetting met Covid en de ontwikkelingsproblemen ‘flinterdun’ is. Het onderzoek is nog te kort, het opleidingsniveau van de ouders is niet meegenomen, en vroeggeboorte kan ook van grote invloed zijn. Bovendien is bekend dat jongetjes sowieso al kwetsbaarder zijn voor ontwikkelingsstoornissen in het begin van hun leven. Dit trekt op latere leeftijd gewoon weer bij.

Besmetting met Covid, of stress?

De experts zijn er nog niet over uit. De ontwikkeling van de hersenen gaat tijdens een zwangerschap razendsnel, dus iedere verstoring kan tot problemen leiden. Maar of dat door de infectie zelf komt, of door de stress die de aanstaande moeder daardoor krijgt is niet te zeggen. Martijn van den Heuvel, expert in neurowetenschappen gaat er vanuit dat stress rondom het ziek zijn wel eens een grotere boosdoener kan zijn dan de besmetting met Covid zelf. Ook hij pleit voor meer onderzoek. Niet alleen om de werkelijke oorzaak te achterhalen, maar ook om naar de gevolgen te kijken. Het brein is zeer flexibel en zou zich in de loop der tijd nog best gewoon kunnen herstellen.

Lees het oorspronkelijke artikel op Eoswetenschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *