Bedrijven zetten meer jonge kinderen in vanwege krappe arbeidsmarkt

Bedrijven krijgen hun vacatures niet gevuld en dus nemen ze vaker jonge kinderen aan.

Als je 13 jaar bent mocht je als bijbaantje al folders bezorgen. Maar de laatste tijd is dat uitgebreid naar onder andere supermarkten en pretparken. Ze verdienen hierbij hetzelfde als een 15-jarige, namelijk 4,86 per uur, inclusief vakantiegeld.

Er zijn wel strengere regels verbonden aan werken als 13, 14 of 15-jarige. Ze mogen niet fulltime werken, maar slechts 12 uur per week. Op niet-schooldagen maximaal 7 uur per dag, en op zondag helemaal niet. Tenzij je al 15 bent, dan mag één willekeurige dag in het weekend gewerkt worden. Ze mogen ook niet alle soorten werk doen. Alleen licht-industrieel werk is toegestaan. Hieronder vallen bijvoorbeeld vakken vullen, inpakken, op de camping of de manege helpen, maar ook hulp bieden bij computerproblemen. In pretparken komt het werk vaak neer op propjes rapen en dienbladen afruimen.

Bedrijven concurreren om jonge kinderen binnen te halen

De trend wordt ook opgepikt door uitzendbureaus, die nu ook vacatures aanbieden voor 13-jarigen. Maar over het algemeen vinden de kinderen zelf wel een baantje, en hebben ze daar geen uitzendbureau voor nodig. Pretpark Koningin Julianatoren haalt zelf actief jongere kinderen binnen door flyers uit te delen bij scholen of in de stad. Zij hebben graag dat kinderen zo jong mogelijk daar beginnen. Ze kunnen zo personeel opleiden dat jarenlang kan blijven hangen. Het pretpark heeft momenteel zo’n 40 kinderen in dienst.

De bezorgbedrijven voor kranten en reclamefolders hebben er dus flinke concurrentie bijgekregen. Veertig procent van hun bezorgers is tussen de 13 en 15 jaar. Maar deze kinderen kunnen nu dus ook ergens anders aan het werk en gaan daar misschien eerder voor kiezen dan voor het bezorgen van folders.

Het blijft wel opletten voor de bedrijven die nu jongere kinderen gaan aannemen. Er moet goed in de gaten worden gehouden dat de kinderen ook daadwerkelijk die taken doen waar ze voor zijn aangenomen en er geen extra taken bij krijgen. Dan overschrijden ze de grens naar kinderarbeid. Bij Jumbo is dat geen probleem, zeggen ze: “Uiteraard houden we ons daarbij altijd aan de geldende wet- en regelgeving.” Hoeveel jongere kinderen er bij hen werken willen echter zowel Jumbo als Albert Heijn niet prijsgeven.

Lees dit artikel op de website van rtlnieuws

Of lees verder op BabyenKind: Onbegrip over niet toelaten rotavaccin tot Rijksvaccinatieprogramma.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *