Artsen maken app voor ouders die (ongeboren) kind verliezen

Je baby verliezen een zwangerschap die niet voldragen kan worden, het is voor ouders een vreselijke ervaring. Om ouders te helpen dit te verwerken is er nu een Loss-app

Ouders die een kindje verliezen of een zwangerschap zien eindigen, hebben veel behoefte aan steun. Die krijgen ze natuurlijk op het moment zelf, in het ziekenhuis. Maar ook later hebben ouders vragen, veel vragen.
De makers van de app willen voorkomen dat ouders naar “dokter Google” gaan en hebben gezorgd voor een veilige plek met betrouwbare informatie, geschreven door professionals. Dat zegt gynaecoloog Babette Prick, verbonden aan het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

Wie maakten de loss-app

Het Maasstad Ziekenhuis is de geboorteplaats van de Loss-app, gemaakt met hulp van deskundigen van VSV Rotterdam Zuid (samenwerkingsverband van verloskundigen) en Steunpunt Nova, het landelijk steunpunt voor ouders die hun baby verliezen.

De app is gericht op het steunen van ouders na het verlies van een baby door een miskraam, tijdens de zwangerschap, een zwangerschapsafbreking, rondom de geboorte of kort daarna.
De bedoeling is dat ouders rustig zelf betrouwbare informatie kunnen vinden op het moment dat zij daar aan toe zijn.

Hulp zoeken vaak lastig voor ouders

Ouders krijgen in het ziekenhuis alle hulp die nodig is, inclusief na controle en een medisch psycholoog. En ze krijgen de verzekering dat ze altijd contact mogen opnemen wanneer ze steun nodig hebben. Toch gebeurt dat niet veel. Waarschijnlijk, zo vermoed men, omdat een ziekenhuis bellen toch anoniem is.
En er zijn natuurlijk ook mensen die niet direct een psycholoog nodig hebben, maar die wel graag een aantal zaken willen begrijpen.

In de Loss-app vinden ouders heel veel artikelen en video’s met relevante informatie. Maar daarnaast ook gedichten en links naar websites waar je als ouder wat aan kan hebben.
Ook vinden ouders er oefeningen, om jezelf uit de put te praten.

,,De Loss-App legt uit welke gevoelens en ervaringen ‘normaal’ zijn, geeft aan wanneer men aan de bel moeten trekken en helpt ouders bij het delen van hun ervaring met anderen”, vertelt Prick.

Lotgenoten

Een extra service van de app is dat het ouders de mogelijkheid biedt in contact te komen met lotgenoten. Het kan heel waardevol zijn, te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij, want vaak voelen mensen zich na een heftige ervaring heel eenzaam. Hebben ze het gevoel dat niemand hen echt begrijpt

Het taboe op miskramen

Het zou fijn zijn, zegt Prick als de Loss app kan bijdragen aan het verminderen van het taboe op miskramen. Ze merkt dat vrouwen vaak niet weten hoe ze hier over moeten praten en zich vaak schuldig voelen. Ze benoemt altijd heel bewust dat een vrouw nooit schuld heeft aan een miskraam

Redactioneel commentaar

Het is heel erg waar dat verlies van een ( ongeboren) kindje een verschrikkelijke ervaring voor ouders is. En het is ook waar dat er op het wereld wijde web een hoop onzin te vinden is, waar ouders niet vrolijk van worden.
Maar…waarom heet dat ding niet gewoon: de verlies-app. Een app die er is om taboes te doorbreken, durft toch zeker wel het beestje bij de naam te noemen en hoeft zich niet te verschuilen achter buitenlandse woorden?

De Loss-App is ontwikkeld door Synappz en is gratis te downloaden via de Google Play Store of Apple Store. Bron : het dagblad AD

Lees ook eens: oppas mee op vakantie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *